2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A koronavírus-járvány megtörhette az afrikai klímavédelem lendületét

A Glasgow Caledonian University (GCU) Centre for Climate Justice által vezetett kutatás arra hívta fel a figyelmet, hogy „annak ellenére, hogy halálosabb, mint a vírus”, a klímaváltozás nem váltott ki ugyanolyan sürgető cselekvést a kormányok és a civil társadalom körében.

A tanulmány online felmérésből és interjúkból állt, amelyekben afrikai köz-, magán- és harmadik szektorbeli szervezetek résztvevői vettek részt Elefántcsontparton, Etiópiában, Gabonban, Ghánában, Kenyában, Marokkóban, Nigériában és Dél-Afrikában – számolt be róla az Independent alapján a Greendex.

A tanulmány a politikai döntéshozók tapasztalataira összpontosítva sürgeti a kormányokat, hogy továbbra is valós időben számoljanak be a rossz időjárás által okozott veszteségekről és károkról.

A kutatás során kiderült, hogy a részvevők jelentős része tart attól: a világjárványra fordított források a korábban az éghajlatvédelmi intézkedésekre elkülönített forrásokat minimalizálják. A szerzők szerint ezért az iparosodott országokat arra kellene ösztönözni, hogy több pénzügyi és technológiai támogatást nyújtsanak a fejlődő országoknak.

A kutatók azt is megvizsgálták, hogy a világjárvány hogyan befolyásolta a nemzeti szinten meghatározott hozzájárulások (NDC-k), az országok által a 2015-ös párizsi megállapodás keretében benyújtott nemzeti éghajlatváltozási tervek végrehajtását. A kutatás megállapította, hogy az összejövetelekre és a személyes kapcsolatfelvételre vonatkozó közegészségügyi korlátozások jelentősen késleltették az NDC fejlesztési folyamatát, ezért nagy szükség van a Covid–19 utáni helyreállítás és a klímaválság kezelését célzó intézkedések integrálására.

Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam