2021. október 28., Simon, Szimonetta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A koronavírus-járvány megtörhette az afrikai klímavédelem lendületét

A Glasgow Caledonian University (GCU) Centre for Climate Justice által vezetett kutatás arra hívta fel a figyelmet, hogy „annak ellenére, hogy halálosabb, mint a vírus”, a klímaváltozás nem váltott ki ugyanolyan sürgető cselekvést a kormányok és a civil társadalom körében.

A tanulmány online felmérésből és interjúkból állt, amelyekben afrikai köz-, magán- és harmadik szektorbeli szervezetek résztvevői vettek részt Elefántcsontparton, Etiópiában, Gabonban, Ghánában, Kenyában, Marokkóban, Nigériában és Dél-Afrikában – számolt be róla az Independent alapján a Greendex.

A tanulmány a politikai döntéshozók tapasztalataira összpontosítva sürgeti a kormányokat, hogy továbbra is valós időben számoljanak be a rossz időjárás által okozott veszteségekről és károkról.

A kutatás során kiderült, hogy a részvevők jelentős része tart attól: a világjárványra fordított források a korábban az éghajlatvédelmi intézkedésekre elkülönített forrásokat minimalizálják. A szerzők szerint ezért az iparosodott országokat arra kellene ösztönözni, hogy több pénzügyi és technológiai támogatást nyújtsanak a fejlődő országoknak.

A kutatók azt is megvizsgálták, hogy a világjárvány hogyan befolyásolta a nemzeti szinten meghatározott hozzájárulások (NDC-k), az országok által a 2015-ös párizsi megállapodás keretében benyújtott nemzeti éghajlatváltozási tervek végrehajtását. A kutatás megállapította, hogy az összejövetelekre és a személyes kapcsolatfelvételre vonatkozó közegészségügyi korlátozások jelentősen késleltették az NDC fejlesztési folyamatát, ezért nagy szükség van a Covid–19 utáni helyreállítás és a klímaválság kezelését célzó intézkedések integrálására.

Neked ajánljuk
Törökország ratifikálta a párizsi klímavédelmi egyezményt Klímasemlegességet ígér, de bizonytalan eszközökre alapoz Szaúd-Arábia A levegőtisztító pad és a levegőszennyezésből készülő tinta is bemutatkozik a fenntarthatósági expón Glasgow-ban új pályára kellene állítani a klímavédelmi törekvéseinket Éheznek és pusztulnak a manátuszok Floridában
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam