2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csekély környezeti haszontól és az energia drágulásától tart a Századvég

Az Európai Bizottság július 14-én előterjesztette a közösség megemelt klímaambícióinak elérését célzó jogszabályalkotási javaslatcsomagját, amely egyebek mellett a megújuló energia fokozott használatával, a zöldközlekedési módok előtérbe helyezésével és az uniós szén-dioxid-kereskedelmi rendszer szigorításával segítené elő a klímasemlegesség megvalósítását. 

Ursula von der Leyen az intézmény több vezetőjével közösen, július 14-én mutatta be az Európai Bizottság fél éve várt klímavédelmi javaslatcsomagját. A dokumentumok elkészítése mögötti elsődleges motiváció a Tanács által tavaly decemberben elfogadott, 40-ről 55 százalékra megnövelt 2030-as kibocsátáscsökkentési célkitűzés volt.

A kiadott csomag a megemelt klímavédelmi ambíció gyakorlati megvalósítását elősegítő bizottsági ajánlásokat mutatja be, amelyek elfogadásáról a Parlament és a Tanács dönt majd.

A csomag kritikus eleme egy új, központi szén-dioxid-kereskedelmi rendszer bevezetése.

A Századvég elemzésében aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a karbonadó bevezetése a rezsidíjak és az üzemanyagárak megemelkedéséhez vezethet. Szerintük emellett problémás a karbonadó alacsony társadalmi támogatottsága is, ezért az Origo odalán részletesen ismertetett állásfoglalásukban arra a következtetésre jutnak, hogy a javaslatcsomag a jelenlegi formájában nem elfogadható.

Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam