2021. október 28., Simon, Szimonetta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csekély környezeti haszontól és az energia drágulásától tart a Századvég

Az Európai Bizottság július 14-én előterjesztette a közösség megemelt klímaambícióinak elérését célzó jogszabályalkotási javaslatcsomagját, amely egyebek mellett a megújuló energia fokozott használatával, a zöldközlekedési módok előtérbe helyezésével és az uniós szén-dioxid-kereskedelmi rendszer szigorításával segítené elő a klímasemlegesség megvalósítását. 

Ursula von der Leyen az intézmény több vezetőjével közösen, július 14-én mutatta be az Európai Bizottság fél éve várt klímavédelmi javaslatcsomagját. A dokumentumok elkészítése mögötti elsődleges motiváció a Tanács által tavaly decemberben elfogadott, 40-ről 55 százalékra megnövelt 2030-as kibocsátáscsökkentési célkitűzés volt.

A kiadott csomag a megemelt klímavédelmi ambíció gyakorlati megvalósítását elősegítő bizottsági ajánlásokat mutatja be, amelyek elfogadásáról a Parlament és a Tanács dönt majd.

A csomag kritikus eleme egy új, központi szén-dioxid-kereskedelmi rendszer bevezetése.

A Századvég elemzésében aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a karbonadó bevezetése a rezsidíjak és az üzemanyagárak megemelkedéséhez vezethet. Szerintük emellett problémás a karbonadó alacsony társadalmi támogatottsága is, ezért az Origo odalán részletesen ismertetett állásfoglalásukban arra a következtetésre jutnak, hogy a javaslatcsomag a jelenlegi formájában nem elfogadható.

Neked ajánljuk
Törökország ratifikálta a párizsi klímavédelmi egyezményt Klímasemlegességet ígér, de bizonytalan eszközökre alapoz Szaúd-Arábia A levegőtisztító pad és a levegőszennyezésből készülő tinta is bemutatkozik a fenntarthatósági expón Glasgow-ban új pályára kellene állítani a klímavédelmi törekvéseinket Éheznek és pusztulnak a manátuszok Floridában
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam