2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kiderült, hogyan vezetné be a karbonvámot az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság a klímacélok elérése érdekében előterjesztette a világ első szén-dioxid-határadójára vonatkozó tervét, amely a karbonintenzív acél, alumínium, cement, műtrágya és villamos energia behozatalára vonatkozna.

A bizottság úgy véli, a határadók kivetését 2026-tól fokozatosan kell bevezetni, és célja, hogy megvédje az európai iparágakat az EU-n kívüli versenytársaktól, akiknek gyártói alacsonyabb költséggel tudnak termelni, mivel nekik nem kell fizetniük a szén-dioxid-kibocsátásért – ismertette a Reuters alapján az Nrgreport.

A javaslat szerint egy 2023–25 közötti átmeneti szakaszban az importőröknek – beleértve a villamos energiát importálókat is – nyomon kell követniük és jelenteniük kell a kibocsátást.

Az importőröknek digitális tanúsítványokat kell majd vásárolniuk az általuk importált árukra vonatkozó szén-dioxid-kibocsátás mennyiségét illetően.

De a határadók csökkenthetők is. „Ha az importőrök a harmadik országbeli gyártóktól származó ellenőrzött információk alapján bizonyítani tudják, hogy az importált áruk előállítása során már fizettek szén-dioxid-árat, a megfelelő összeg levonható a végösszegből” – fogalmaz a bizottság tájékoztatója.

Az Európai Bizottság szerint a szén-dioxid-határra vonatkozó intézkedés megfelel a Kereskedelmi Világszervezet szabályainak, de az ötletnek természetesen nem minden kereskedelmi partner örült: például Kína és Oroszország sem. 

Neked ajánljuk
Beválhat az emberi civilizáció végével kapcsolatos prognózis? Az emberiség által kibocsátott üvegházhatású gázok több mint fele 25 megapoliszból származik Csomagolásmentes vízzel rukkolt elő a Hell Súlyos esőzések után áradás Közép-Kínában – Drámai fotókon a részletek Imádják a fővárosban közlekedők az új Bubit
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam