2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tovább pusztít Oregon történetének legnagyobb erdőtüze

Több mint 300 000 hektárnyi terület égett le Oregon államban az elmúlt napokban. A tűz jelenleg is 1200 négyzetkilométeren ég – ekkora tűzvész még soha sem volt az amerikai állam történetében.

A tűz kitörésének oka az USA nyugati partvidékét sújtó kánikula – Oregon és Washington államban, illetve Kanada nyugati tartományaiban több városban mértek 40 fok feletti hőmérsékletet az elmúlt hetekben – és az erős szélviharok együttesen. Az országban jelenleg is nyolcvan helyen ég az erdő.

Egy nemzetközi klímakutatói csoport korábban arra jutott, hogy „gyakorlatilag lehetetlen” lett volna egy ilyen rekordhőmérsékletekkel és számos halálos áldozattal járó hőhullám kialakulása az Egyesült Államokban és Kanadában a klímaváltozás hatásai nélkül.

Oregonban jelenleg is 2000 tűzoltó küzd a lángokkal, amelyek eddig 160 épületet semmisítettek meg, a vidéki területekről 2000 ember kényszerült otthona elhagyására.

Forrás: Euronews/youtube.com

Az erdőtüzek miatt Kanadában is kitelepítésekre került sor. A hatalmas tüzek felszálló hője nyomán keletkező tűztornádók tovább nehezítik a tűzoltók munkáját. Az extrém szárazsággal küzdő államban már most az elmúlt év szomorú rekordját is meghaladó károkkal számolnak

Erdőtűz pusztít a kaliforniai Plumas Nemzeti Parkban 2021. július 16-án
Fotó: MTI/AP/Noah Berger
Neked ajánljuk
Árvizek, erdőtüzek és kánikulai hőhullámok sújtják az Egyesült Államokat Több ezer látogatónak kellett elhagynia a Yellowstone-t Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam