2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Védőbástyából a problémát tüzelő tényezővé tettük az amazóniai esőerdőket

Egy friss kutatás becslései szerint több mint egymilliárd tonna szén-dioxidot bocsát ki az Amazonas-medencében található esőerdő. Elérhetttük azt a pontot, amikor az erdőség több üvegházhatású gázt juttat a levegőbe, mint amennyit el tud nyelni.

A kutatók az elmúlt évtizedben 4500 méteres magasságból, repülőkről vett mintákból vizsgálták a trópusi esőerdő feletti szén-dioxid-koncentrációt – számolt be a The Guardian nyomán a hvg.hu.

A térségben súlyos problémát jelentenek az erdőtüzek, amelyeket gyakran szándékosan idéznek elő Brazíliában, hogy helyet csináljanak a jórészt exportra szánt marhagazdálkodásnak és szójatermesztésnek. A kutatók különösen aggasztónak tartják, hogy az égetés és az erdőirtás a szomszédos területek szénmegkötő képességét is negatívan befolyásolta.

A fák ugyanis nem csupán a szén-dioxid elnyelésében, de párologtatásuk révén az esők kialakulásában is fontos szerepet játszanak.

Az erdőirtás így egy ördögi kört nyit meg: ha kevesebb csapadék esik, szárazabb lesz az éghajlat, több lesz a tűz és a természetes pusztulás is, így pedig kevesebb lesz a fa is, amely esőt idézhetne elő...

Drónnal készült felvétel egy 2020-as erdőtűz helyszínén Fotó: MTI/EPA/EFE/Rogerio Florentino

Fontos szövetségesünket veszítettük el

A kutatók szerint a légkör szén-dioxid-tartalmának szabályozásában, az ember által kibocsátott gázok megkötésében korábban meghatározó szerepet játszó erdőség átbillenése még hangsúlyosabbá teszi a kibocsátás visszaszorításának szükségességét.

Nemrégiben egy műholdas megfigyelést alkalmazó kutatás jutott hasonló eredményre, ami megerősíti a szakemberek és aktivisták aggodalmát, akik évtizedek óta tartottak attól, hogy a trópusi erdőségek megóvása nélkül a klímaváltozás egy globális léptékben is tragikus következményekkel fenyegető, önmagát erősítő folyamatot indíthat be a régióban.

Neked ajánljuk
Aktivisták emberiség elleni bűnökért vonnák felelősségre Jair Bolsonarót A változó klíma hatására nem csak a kilátásaink lesznek egyre halványabbak Húsz éve nem volt ilyen kevés erdőirtás az Amazonas brazíliai részén A globális felmelegedés több vesebetegséghez vezethet Kapszulákból származó kávézacc táplálja a pannonhalmi levendulamezőket
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam