2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Alig vezették be, máris alkalmazni kellett a hőhullámokra kidolgozott brit figyelmeztető rendszert

A MET Office, az Egyesült Királyság meteorológiai szolgálata idén júniusban vezetett be egy új, kifejezetten a hőhullámokra létrehozott figyelmeztető rendszert. Alig egy hónappal a rendszer bevezetése után már ki is kellett adni az enyhe fokú készültséget jelző sárga (amber) riasztást.

A MET Office a rendszer kidolgozását indokolva aláhúzta, hogy az extrém forróság hatásai a klímaváltozás miatt az Egyesült Királyság teljes területén növekednek – az egészségügyi hatások mellett az áramfogyasztás növekedése, valamint a különböző infrastruktúrák amortizációja is jelentős ezekben az időszakokban.

A MET előrejelzései szerint a szigetországban a 2018-ban tapasztalthoz hasonló, extrém meleg nyári hőmérsékletek harmincszor nagyobb valószínűséggel következnek majd be az ipari forradalom előtti periódushoz képest.

Sőt, a 2050-es évekre a hasonló kánikula fog normává előlépni. A 2020-as hőhullámok alatt egyébként az Egyesült Királyságban 2256-tal emelkedett meg az elhalálozások száma, amely a legmagasabb érték volt a feljegyzések kezdete óta.

A rendszert a hivatal különböző egészségügyi partnerekkel közösen dolgozta ki, és a sárga figyelmeztetést július 19-én Wales nagy részére, Ddélnyugat-Anglia egészére, valamint Anglia déli és középső részeinek bizonyos területeire adták ki – nemcsak a magas nappali hőmérséklet miatt, hanem mert ebben az időszakban az éjszakák sem hoznak enyhülést.

Neked ajánljuk
Korai forrósággal küzd az Egyesült Államok Spanyolországban is rekkenő hőséget hozott a május Készítsünk sárgyűjtő helyeket a fecskék védelmében Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam