2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Indiának is feladják a leckét a megszaporodó villámcsapások

Egy megjelenés előtt álló, friss tanulmány szerint Indiában a századunk végéig 10-25 százalékkal nő majd a villámok száma, és 15-50 százalékkal azok intenzitása.

Az elmúlt időszakban a föld különböző területeiről tanulmányok sora jelezte, hogy a klímaváltozással a villámcsapások egyre gyakoribbá és erőteljesebbé válnak, 2021 tavaszán például a sarkvidékeken megfigyelhető villámtevékenységgel kapcsolatban jutottak erre a következtetésre – idézi fel a National Geographic.

Az Indiai Tudományos és Környezeti Központ (CSE India) beszámolója szerint

2020 áprilisától 2021 márciusáig Indiában 18,5 millió villámcsapást detektáltak, és ez 34 százalékos növekedést jelent az előző évi 13,5 millióhoz képest.

Az ország államait nem egyenlő mértékben érintette az emelkedés, így pl. Pandzsábban 331 százalékos volt a növekedés, Bihar államban, ahol tavaly 401 fő veszítette életét villámcsapás miatt, 168 százalékos emelkedést mértek. A vizsgálatok során kiderült, hogy minden államban más időszakban gyakoriak a villámcsapások, így az ezek elleni védekezést is az adott helyszínhez kell igazítani.

A halálesetek száma, a villámok okozta kár csökkentése céljából az indiai meteorológiai szolgálat 2019 áprilisától villám-előrejelzést is közzé tesz. A halálesetek számának csökkentésében a legfontosabb stratégia még mindig az oktatás, ismeretterjesztés, illetve az előrejelzések pontosítása.

Viharos ég egy indiai kisváros felett Fotó: Abdullah Ahmad/pixabay.com

A tavalyihoz képest mért 34 százalékos növekedés persze önmagában még nem sokat jelent, ezt a hosszú távú trendekkel együtt lehetne csak helyesen értékelni. De a drámai növekedés lendületet adhat az ország villámbiztonságának javítására irányuló erőfeszítéseknek. 

Neked ajánljuk
A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét A fásítás nem csodaszer Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: ng.24.hu
Vissza
Hírfolyam