2021. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A katasztrófa hatására magasabb sebességbe kapcsolhat a német klímavédelem

A szövetségi kormány a klímaváltozás kezelésén és a romba dőlt országrészek újjáépítésén fog munkálkodni – hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár, miután látogatást tett a korábban soha nem látott nagyságú árvíz sújtotta vidékeken. A politikus jelezte továbbá, hogy a kormány már szerdán elindít egy rövid távú segélyprogramot.

Előreláthatólag hosszú távú hatásai lesznek a múlt héten kezdődött árvizeknek Németországban, ugyanis egyre több vezető politikus beszél arról, Berlinnek fel kell gyorsítania az éghajlatváltozás elleni küzdelmet – írja a Magyar Nemzet.

Markus Söder bajor miniszterelnök a Tagesschau szerint a súlyos árat követelő villámárvizeket ébresztő erejűnek nevezte, és az ügyhöz kapcsolódóan egy új jogszabály előterjesztését fontolgatja, amely az elvi állásfoglaláson túl megfelelő forrásokkal is elősegítené az állampolgárok biztonságát is szavatoló klímavédelmi intézkedéseket.

Svenja Schulze környezetvédelmi miniszter szerint az elmúlt napok eseményei élesen világítottak rá, milyen súlyos következményekkel járhat a klímaváltozás kezelésével és az alkalmazkodással kapcsolatos cselekvés elodázása.

Ezért a választásokat követően egy azonnali klímacsomag megvalósítását tartja szükségesnek, amely különösen az építőipar, a közlekedés és az ipar területén segítené elő a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését.

Megsemmisült használati tárgyakkal és hordalékkal teli utca a Rajna-vidék-Pfalz tartományban fekvő Bad Neuenahr-Ahrweiler településen az Ahr folyó áradása után
Fotó: MTI/AP/Bram Janssen

A szövetségi polgárvédelmi hivatalt eközben egyre több kritika éri a német katasztrófavédelmi rendszerrel kapcsolatban, a bírálatok szerint az időjárási előrejelzésekkel kapcsolatos figyelmeztető rendszerek fejlesztésre szorulnak. A hivatal vezetője, Armin Schuster azonban elutasította a kritikákat, a tisztségviselő a ZDF német közszolgálati televízió híradójában hangsúlyozta: a figyelmeztető rendszer viszonylag jól vizsgázott.

Neked ajánljuk
A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását A klímavédelmi szigorításoknál csak a kezeletlen klímaváltozás járna nagyobb szociális igazságtalanságokkal Bár egyre többen aggódnak a klímaváltozás miatt, mégis egyre több autót használnak Németországban Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam