2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lassan mozgó, heves viharokkal számolhat a jövőben Európa

A Newcastle-i Egyetem és a Brit Meteorológiai Szolgálat (Met Office) kutatóinak tanulmánya szerint a klímaváltozás következtében a jövőben egyre több intenzív és lassan mozgó viharrendszerre számíthatunk Európában – ezek száma századunk végére a korábbinak akár 14-szerese is lehet.

Az ilyen lassú mozgású rendszerek eredményeznek olyan rendkívüli csapadékmennyiséget egy-egy térségben, amely az elmúlt időszak katasztrofális áradásait is okozta, például Németországban – mutat rá a National Geographic.

A kutatás megvalósítását a szuperszámítógépes technológia fejlődése tette lehetővé, amely mára képes olyan részletes képet mutatni a légkör viselkedéséből, mint egy rövid távú időjárás-előrejelzés – mondta el a kutatás vezetője, dr. Abdullah Kahraman.

A modellezés segítségével ki tudták deríteni, mely légköri tényezők járulnak hozzá a szélsőséges csapadékot eredményező helyzetekhez és az áradásokhoz.

Hayley Fowler professzor hozzátette: „A kormányzatok világszerte túl lassúak az üvegházgáz-kibocsátás visszafogásában, s a felmelegedés tovább folytatódik. A tanulmányunk azt sugallja, hogy a viharok egyre szélsőségesebbé válnak, s ez a súlyos áradásokat is gyakoribbá teszi majd.”

A háza előtt felgyülemlett sarat takarítja el egy nő a Rajna-vidék-Pfalz tartományban fekvő Bad Neuenahr-Ahrweiler településen az Ahr folyó áradása után
Fotó: MTI/AP/Bram Janssen

A kutató szerint az eredményeik és a jelenlegi helyzet egyaránt arra hívják fel a figyelmet, hogy javítani kell a figyelmeztető rendszeren, s egyidejűleg a klímaváltozáshoz jobban alkalmazkodó infrastruktúrát kell létrehozni, amely felkészült a szélsőséges eseményekre.

Neked ajánljuk
Korai forrósággal küzd az Egyesült Államok Spanyolországban is rekkenő hőséget hozott a május Készítsünk sárgyűjtő helyeket a fecskék védelmében Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam