2021. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nemzetközi összefogást sürgetnek a klímaválság kezelése érdekében

Az Egyesült Királyság, Európa és a fejlődő országok politikusainak egy csoportja szerint a világ minden táján szükség van egy „globális zöld megállapodásra”, amely kezelné az éghajlati válságot, és helyreállítaná a természeti világot.

A Globális Szövetség a Zöld Új Megállapodásért (Global Alliance for a Green New Deal) az összes ország törvényhozásának politikusait arra kéri, hogy dolgozzanak együtt a zöldgazdaságra való igazságos átmenetet biztosító szakpolitikákon az ENSZ novemberben Glasgow-ban megrendezésre kerülő Cop26 klímatárgyalások előtt – írta meg a The Guardian alapján a Greendex.


A szövetségben részt vesznek brit és európai parlamenti képviselők is, illetve többek között Brazília, Argentína, Indonézia, Malajzia és az Egyesült Államok képviselői – jelenleg 21 tagot számlálnak 19 országból.

A szövetség azt szeretné, ha a kormányok olyan intézkedéseket hoznának, amelyek fellendítenék a zöldgazdaságot, valamint együttműködnének a Covid-oltóanyag globális hozzáférhetőségének javításában és a világ legszegényebb országainak adósságátütemezése terén. Arra törekszenek majd, hogy világszerte megosszák a sikeres kezdeményezésekkel kapcsolatos ismereteiket, mint például a nemrégiben Costa Ricában előterjesztett szén-dioxid-mentesítési terv.

Ahogy az éghajlati válság következményei egyre riasztóbbá válnak, úgy nőnek az egyenlőtlenségek, és a legszegényebbeket sújtják a legsúlyosabban a változó éghajlat hatásai. Ha igazságos, szisztematikus és hatékony éghajlat-politikát akarunk, akkor radikális elmozdulásra van szükség a szabadkereskedelemtől és a szabadpiaci ideológiától – mondta Manon Aubry francia európai parlamenti képviselő, aki szerint a kormányoknak a társadalmi igazságosságra és az éghajlatra kell összpontosítaniuk.

Neked ajánljuk
A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását A klímavédelmi szigorításoknál csak a kezeletlen klímaváltozás járna nagyobb szociális igazságtalanságokkal Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 50-es évek óta Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam