2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Három magyar település is részt vesz az épületfelújítások hatásainak vizsgálatában

A BUILD UPON2 elnevezésű projekthez kapcsolódóan kidolgozott keretrendszer lehetővé teszi a városok számára az épületenergetikai felújítások valódi hatásainak figyelemmel kísérését és számszerűsítését.

21 európai város, köztük három magyar – Budavár, Kispest és Szombathely – vállalta követő településként, hogy tesztelje a keretrendszert, ezzel elősegítve a széles körű alkalmazást – ismertette a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének (HuGBC) közleménye alapján az Octogon.

A projekt kezdetétől bevont nyolc mintavárossal (itthon Budaörssel) és a most csatlakozott követő városokkal összesen 29 európai település dolgozik a BUILD UPON2 Keretrendszerrel, amely kulcsfontosságú eszköz az EU Felújítási Hullám programjának megvalósításában.

Az ambiciózus terv 2030-ra az unióban végzett felújítások arányának legalább duplájára emelését célozza meg.

A követő városok a helyi környezettudatos építési szervezetekkel – itthon a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületével (HuGBC) – valamint az Európai Épület-teljesítmény Intézettel (Building Performance Institute Europe) és az Éghajlatvédelmi Szövetséggel (Climate Alliance) együttműködve dolgoznak a Keretrendszerrel, lehetővé téve az épületfelújítások számos előnyének azonosítását és mérését az energiahatékonyságtól kezdve az energiaszegénység kezeléséig, valamint új munkahelyek teremtéséig.

A felújítások környezeti, társadalmi és gazdasági előnyeinek nyomon követésével az önkormányzatok meg tudják osztani a bevált gyakorlatokat, és becsatornázhatják azokat az adott ország Hosszútávú Felújítási Stratégiájába, amelynek elkészítése az összes EU-tagállam számára kötelező. 

A projektben részt vevő Szombathely belvárosa Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
Neked ajánljuk
A karbonkibocsátás korlátozása önmagában kevés lesz Egyelőre az összes ország adós a glasgow-i klímacsúcson tett ígéretének teljesítésével Klímavédelmi sikert ünnepelhet Tasmánia Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: octogon.hu
Vissza
Hírfolyam