2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A nyugati parti erdőtüzek miatt légszennyezési riadót fújtak az Egyesült Államok keleti partján

Légszennyezettségi riadót fújtak az Egyesült Államok keleti partividékének számos városában, amelyeket beborított a nyugati partvidéken tomboló hatalmas erdőtüzek füstje.

Az erős szelek a Kaliforniában, Nevadában, Oregonban, Montanában pusztító erőtüzek füstjét a keleti partvidékre sodorták, New York, New Jersey és Pennsylvania államokat füstfelhőbe burkolták.

Több mint 80 erdőtűz pusztít a nyugati parton, a legnagyobb Oregon államban, amely már több mint 1600 négyzet-kilométernyi területre terjedt el. Erdőtüzek tombolnak továbbá Kalifornia állam Sierra Nevada vidékén, Washington államban is.

New Jersey és Pennsylvania államokban, New Yorkban szerdán felszólították a légzőszervi, szív- és érrendszeri problémákkal küszködőket, a várandósokat, hogy maradjanak otthonukban. A légszennyezési riadó még csütörtökön is érvényben marad.

„Azért rendkívüli ez a jelenség, mert a füst az Egyesült Államok hatalmas területeit érinti. Nemcsak egyes helyeket, hanem számos államot a keleti parton is” – mondta Jesse Berman, a Minnesota Egyetem közegészségügyi tanszékének kutatója.
A műholdfelvételek szerint Kanadában is gomolyog az amerikai erődtüzek füstje.

Ez már a második év, amikor a nyugati parti erdőtüzek füstje beborítja a keleti partvidéket is.

Erdőtűz pusztít egy autóút mentén a kaliforniai Markleevillee közelében
Fotó: MTI/AP/Noah Berger
Neked ajánljuk
Egyre több erdőtűzzel küzd az Egyesült Államok A háború a klímaválság elleni küzdelemre nézve is végzetes lehet Kilenc százaléknál is kevesebb szemetet hasznosít újra az USA Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam