2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Merkel a klímavédelem jelentőségét hangsúlyozva mondott búcsút

Utolsó nyári sajtótájékoztatóján a távozó német kancellár elismerte, hogy sok hibát vétett, de azt is hangsúlyozta, hogy 1994-ben történt környezetvédelmi miniszteri kinevezése óta sokat dolgozott a klímaváltozás ellen. A soron következőknek ugyanakkor még többet kell tenniük.

Merkel az eredményekről szólva kiemelte: a megújuló energiaforrások használata kancellársága alatt jelentősen, 10-ről 40 százalékra nőtt, miközben az ország szén-dioxid-kibocsátása csökkent.

Ugyanakkor a globális felmelegedés 2 fok alatt tartásával kapcsolatos célt tekintve nem elégséges, ami történt – gyakorolt önkritikát a búcsúzó kancellár, hozzátéve:

A cselekvés tempóját jelentősen növelni kellene, amit az új klímavédelmi törvény és az európai unió klímatervei is elősegíthetnek.

A kancellár szerint nem csak hazájában kevés, ami történt, a többi országban is határozottabb cselekvésre lenne szükség. Már csak 76 nap van a szeptember 26-i szövetségi parlamenti választásokig. Akkor végleg véget ér az Angela Merkel nevével fémjelzett korszak Németországban. 

Forrás: Euronews/youtube.com

A Süddeutsche Zeitung elemzésében rámutat, hogy a klímakancellárként is emlegetett Merkel mint természettudós, pályafutása alatt mindvégig pontosan megértette a klímakutatók figyelmeztetéseinek súlyát, ugyanakkor politikusként azzal védekezett, hogy a politika a megvalósítható elérésének művészete.

Volt időszak, amikor erőteljesen képviselte az unióban a német autógyártás nem éppen klímabarát érdekeit, azonban az elmúlt években a közvélemény növekvő tudatossága és a szélsőséges időjárási események nyomán egyre határozottabban képviselte az erőteljesebb szabályozás szükségességét, ami a német klímatörvénnyel kapcsolatos kritikák elfogadásában és az előírások szigorításában is testet öltött.

Angela Merkel születésnapi köszöntése után Fotó: MTI/EPA/Action Press/Pool/Henning Schacht
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam