2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zöldbe borul az egykori bécsi pályaudvar területe

Egyszerre lesz városi vadon és a feltöltődést szolgáló pihenőhely Bécs új parkja, a Freie Mitte, amely az egykori Nordbahnhof területén létesül.

Az osztrák fővárosban 1974 óta nem építettek ekkora zöldterületet. A munkálatokat ökológiai építésfelügyelő kíséri figyelemmel – ismertette Bécs Város Külképviseleti Irodájának közleménye alapján a Travelo.

„A Freie Mittével a parképítésben is új utakra lépünk: nem katonásan ápolt zöld terület lesz, hanem természetközeli pihenőhely”

– hangsúlyozta Bécs klímavédelmi városi tanácsnoka, Jürgen Czernohorszky az első kapavágás alkalmából. A park kialakításakor nagy hangsúlyt fektetnek a biológiai sokféleség megőrzésére, az új zöld terület egyszerre felel majd meg a faj- és természetvédelem követelményeinek, illetve a látogatók igényeinek.

Forrás: W24 - Das Stadtfernsehen/facebook.com

A 2025-re 93 000 négyzetmétert elérő Freie Mitte parkot több lépcsőben alakítják ki, 2021 őszéig a terület szívét jelentő városi vadon és az első parkgyűrű készül el. A kiépítés során megtartják a terület jellegzetes topográfiáját, a szintbeli különbségeket, és még a vasúti sínek egy részét sem szedik fel. Ezek mentén kapnak helyet az úgynevezett parkgyűrűk, amelyekből összesen négy lesz.

Természetközeli növényekkel ültetik be őket, és változatos funkciókat kapnak: épül gyermekjátszótér, kutyafuttató, skate-park, biciklis játszótér, különböző sportpályák, napozórétek és egy közösségi kert is.

Az 1,6 hektáros városi vadon két természetes vízfelületével már most is fontos élőhelye a zöld varangyoknak és a fürge gyíkoknak. A vizesélőhelyet – az itt élő védett fajok megóvása mellett – természetközeli élményterületté formálják át, fastégeken keresztül lehet majd megközelíteni, és ülőalkalmatosságokat is kihelyeznek. Mivel a területen mezei nyulak, vörös vércsék, valamint számos védett lepke-, tücsök- és növényfaj is él, az építkezést ökológiai építésfelügyelő kíséri figyelemmel, és minden beavatkozást természetvédelmi engedélyeztetés előz meg.

A bécsi Nordwestbahnhof Fotó: Joadl/Wikimedia Commons/CC BY-SA
Neked ajánljuk
Szerverek hulladékhőjével fűtik majd Bécs ultramodern kórházát Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri A karbonkibocsátás korlátozása önmagában kevés lesz 26 év után újra láttak itthon halvány sarlósfecskét
Tovább a forrásra:
Vissza
Hírfolyam