2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hazánkig is elért az amerikai erdőtüzek füstje

Az észak-amerikai és kelet-szibériai tüzek füstje az erős magassági szeleknek köszönhetően már gyakorlatilag az egész féltékét körbejárta, így Európába is eljutott.

Július 23-án hajnalban a térségünk felett (kb. 3000-7000 méter közötti magasságban) húzódó füstsávok már a műholdfelvételeken is jól láthatók voltak, sőt a felszínről is meg lehetett figyelni őket – derül ki az Időkép beszámolójából.

Európába nagy eséllyel az Észak-Amerikában tomboló tüzek füstje juthatott el a nyugatias alapáramlásnak köszönhetően.

A Nemzeti Óceán‑ és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) előrejelzési térképe az egy négyzetméternyi terület fölött lévő légoszlopban található füst mennyiséget mutatja meg Fotó: NOAA/idokep.hu

Az erdőtüzek fő mozgatórugói a tartósan fennálló szélsőséges időjárási körülmények. Észak-Amerikában a rendkívüli aszály és forróság, Szibériában is hasonlóképpen a folyamatosan átlag felett alakuló hőmérséklet és a szárazság könnyíti meg az erdőtüzek fellobbanását. Idén mindkét helyen szokatlanul nagy intenzitású tüzek alakultak ki.

Azon felül, hogy az erdőtüzek óriási mennyiségű szén-dioxidot juttatnak a légkörbe, az adott régióban is komoly problémákat okoznak. Átláthatatlan ködként telepednek a környékbeli településekre, aminek következtében (többek között) nagyon megemelkedik az egészségre rendkívül káros PM2.5 részecskék koncentrációja is.

Erdőtűz füstje gomolyog az észak-kaliforniai Plumas Nemzeti Erdő fölött
Fotó: MTI/EPA/John G. Mabanglo
Neked ajánljuk
Egyre több erdőtűzzel küzd az Egyesült Államok Szennyezés ejtett halálos sebet a Sajó folyón Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri A karbonkibocsátás korlátozása önmagában kevés lesz
Tovább a forrásra: idokep.hu
Vissza
Hírfolyam