2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az ausztrál bozóttüzek erősebben hűtötték a klímát, mint a koronavírussal járó leállás

Az Ausztráliában 2019 végén, 2020-ban pusztító bozóttüzek voltak a legnagyobb hatással a klímaváltozásra a tavalyi évben az amerikai Nemzeti Légkörkutató Központ (NCAR) tanulmánya szerint.

John Fasullo, az NCAR kutatója és munkatársai számtógépes modellezéssel számszerűsítették a koronavírus-járvány idején a közlekedési és ipari tevékenységek csökkenésének klimatikus hatását, valamint az ausztráliai bozóttüzek füstjének hatását.

Azt találták, hogy a koronavírus-világjárványhoz köthető kijárási korlátozások 2020-ban viszonylag mérsékelt és fokozatos hatással voltak a klímára, amelynek eredménye az lesz, hogy a globális felmelegedés átlagosan 0,05 Celsius-fokkal nő 2022-re.

Ezzel szemben a bozóttüzeknek rövid, de jóval jelentősebb hatásuk volt, lehűtötték a Földet néhány hónapon belül 0,06 Celsius-fokkal.

„Egyáltalán nem a Covid–19 volt a klíma alakulásának fő mozgatója, hanem az Ausztráliában tomboló bozóttüzek” – idézte a Fasullót a The Guardian brit napilap honlapja.

Tűzoltó küzd a lángok megfékezésével az ausztráliai Új-Dél-Wales államban fekvő Bredbóban 2020 februárjában
Fotó: MTI/EPA/AAP/Sean Davey

A Geophysical Research Letters című folyóiratban közzétett tanulmány megvilágítja, hogy milyen széles körű hatással vannak a nagy erdő- és bozóttüzek a világ időjárási rendszerére. A hatalmas tüzek oly sok ként és más füstrészecskéket bocsátanak a légkörbe, amelyek képesek szétzilálni az időjárási rendszert, a trópusi viharokat az Egyenlítőtől északra tolják, és hatással vannak a Csendes-óceán trópusi térségének időszakos felmelegedésére, hűtésére, azaz az el Niño és a la Niña jelenségekre.

„Kutatásunk megmutatta, hogy a regionális bozóttüzek hatása a globális klímára jelentős lehet. A tüzeknek nagy az ujjlenyomatuk mind a légkörben, mind az óceánban. A klíma válasza azonos volt, mint egy nagy vulkánkitörés esetén” – magyarázta Fasullo.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam