2021. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Világörökség része lett Verespatak

Az UNESCO döntését üdvözölve Klaus Iohannis román államfő hangsúlyozta: Verespatak a hatóságok és a szakértők összehangolt erőfeszítései révén a helyi örökség bemutatásának és a bányavidék fenntartható fejlődésének a példájává kell válnia.

A Világörökség részévé nyilvánította kedden az aranybányászatáról híres erdélyi Verespatakot és környékét az UNESCO Világörökség Bizottsága a kínai Fucsouban zajló tanácskozásán – közölte a Mediafax hírügynökség.

A világörökségi státusz azoknak kedvez, akik ellenzik az aranybányászat újraindítását a térségben.

A kormánykoalíció második legnagyobb pártja, az USR-Plus közleményében hangsúlyozta: az UNESCO döntésével a helyi közösség esélyt kap arra, hogy az örökség megőrzésére építve fejlődhessen. Tánczos Barna, a román kormány RMDSZ-es környezetvédelmi minisztere szerint a döntés lehetőséget biztosít a turizmus fenntartható fejlesztésére a térségben.

Verespatak polgármestere, a legnagyobb kormánypárt (Nemzeti Liberális Párt) színeiben megválasztott Eugen Furdui azonban elégedetlenségének adott hangot a határozat miatt, amely szerinte kedvezőtlen a település lakói számára. A polgármester úgy vélte: az UNESCO döntése Európa legnagyobb aranytartalékának a kibányászását akadályozza, és sokkal bürokratikusabbá teszi a település lakói számára az építkezések engedélyeztetését.

Külszíni bányászati kitermelés krátere az erdélyi Verespatakon 
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A keddi döntés annak a pernek a kimenetelét is befolyásolhatja, amelyben a kanadai Gabriel Resources társaság 4,4 milliárd dolláros kártérítést követel a román államtól.

Az Erdélyi-érchegységben, Verespatakon és környékén a vállalat Európa legnagyobb külszíni aranybányáját akarta megnyitni, ahol vitatott ciántechnológiával bányásztak volna ki 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt. A társaság romániai leányvállalata, a Rosia Montana Gold Corporation megvásárolta a bányalicencet, de mintegy 15 éven keresztül hiába próbálkozott a felszíni bánya megnyitásához szükséges engedélyek beszerzésével.

Neked ajánljuk
Áder János: a fenntartható fejlődési célok számos területén előrelépett Magyarország Hatalmas park épül Csepelen Már Magyarországon is elérhető a vegán KitKat Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: mandiner.hu
Vissza
Hírfolyam