2021. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Műanyaghulladékból élelmiszer?!

Az Illinois-i Urbana-Champaign Egyetem biomérnöke, Ting Lu és az MIT biológusa, Stephen Techtmann létrehozott egy technológiát, amellyel ehető fehérjévé alakíthatók a káros műanyagok.

A technológia a mikrobiális szintetikus biológiára épül, ami főként génmódosított mikroorganizmusok lebontási folyamatait helyezi előtérbe: ezek a parányi élőlények képesek a műanyagban található molekulákat proteinné alakítani – idézi Ting Lút a Newsweek nyomán a Liner.

Az innováció 2021-ben kiérdemelte a német Merck kutatóvállalat jövőbe mutató terveket bemutató versenyének 2021-es díját.

A kutatók genetikailag módosított mikrobák segítségével készítettek emberi fogyasztásra alkalmas, sőt: állításuk szerint minden szükséges tápanyagot tartalmazó, egészséges és személyre szabható fehérjét.

„Úttörő technológiát hoztak létre, amely egy biztonságos és fenntartható élelem-előállítási megoldás ígéretét hordozza, miközben hozzájárul a műanyagszennyezés és a tradicionális mezőgazdasági eljárások okozta környezetkárosítás csökkentéséhez” – fogalmazott a győztes projektet értékelve a Merck ügyvezető igazgatója, Belen Garijo.

A kutatók mikroorganizmusok kémiai katalizátorként történő használatát rendkívül ígéretes területnek tartják, amely például a műanyagalapú üzemanyagok előállítását is forradalmasíthatja. Bár egyelőre csupán laboratóriumi körülmények között tudták sikeresen demonstrálni a technológiát, a széles körű alkalmazás kidolgozása érdekében folytatják a munkát. 

Neked ajánljuk
Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak A fenntarthatóbb életmódot népszerűsítő mintaprogram indul Kaposváron Idén is sikeres volt a takarítási világnap Mekkora rizikóval járnak a mindennapi használati tárgyaink? Élet a Nagy-korallzátonyon – Tavasz (természetfilm)
Tovább a forrásra: liner.hu
Vissza
Hírfolyam