2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Műanyaghulladékból élelmiszer?!

Az Illinois-i Urbana-Champaign Egyetem biomérnöke, Ting Lu és az MIT biológusa, Stephen Techtmann létrehozott egy technológiát, amellyel ehető fehérjévé alakíthatók a káros műanyagok.

A technológia a mikrobiális szintetikus biológiára épül, ami főként génmódosított mikroorganizmusok lebontási folyamatait helyezi előtérbe: ezek a parányi élőlények képesek a műanyagban található molekulákat proteinné alakítani – idézi Ting Lút a Newsweek nyomán a Liner.

Az innováció 2021-ben kiérdemelte a német Merck kutatóvállalat jövőbe mutató terveket bemutató versenyének 2021-es díját.

A kutatók genetikailag módosított mikrobák segítségével készítettek emberi fogyasztásra alkalmas, sőt: állításuk szerint minden szükséges tápanyagot tartalmazó, egészséges és személyre szabható fehérjét.

„Úttörő technológiát hoztak létre, amely egy biztonságos és fenntartható élelem-előállítási megoldás ígéretét hordozza, miközben hozzájárul a műanyagszennyezés és a tradicionális mezőgazdasági eljárások okozta környezetkárosítás csökkentéséhez” – fogalmazott a győztes projektet értékelve a Merck ügyvezető igazgatója, Belen Garijo.

A kutatók mikroorganizmusok kémiai katalizátorként történő használatát rendkívül ígéretes területnek tartják, amely például a műanyagalapú üzemanyagok előállítását is forradalmasíthatja. Bár egyelőre csupán laboratóriumi körülmények között tudták sikeresen demonstrálni a technológiát, a széles körű alkalmazás kidolgozása érdekében folytatják a munkát. 

Neked ajánljuk
Ismét autóalkatrészekből készített ruhákat a Hyundai Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny Tavaszra új életre kelnek a Kis-Sárrét vizesélőhelyei New York törvénnyel vetne gátat a divatipar környezetkárosításának
Tovább a forrásra: liner.hu
Vissza
Hírfolyam