2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A magyarok többsége hajlandó a zsebébe nyúlni, ha ez a hatékony klímavédelem ára

A Pulzus Kutató és a Napi.hu közös felmérése alapján a magyar lakosság 51 százaléka hajlandó elfogadni az energiaárak emelkedését, ha  hatékonyabb zöldfordulatot eredményezne.

Az Európai Bizottság a múlt héten mutatta be a Fit for 55 nevű klímaváltozási csomagját arról, hogy 2030-ra az 1990-es szinthez képest 55 százalékkal csökkenjen az Európai Unió károsanyag-kibocsátása. 

Mivel a kibocsátás csökkentésének mértéke az 1990-es évhez képest kerül megállapításra, hazánk a nehézipar rendszerváltás utáni megszűnésének köszönhetően az eddigi klímacéloknak könnyedén megfelelt.

Viszont az ambiciózus terv már kihat arra is, hogy az átlagos háztartásoknak mennyit kell fizetni az energiáért (üzemanyagtól az áramon át a gázig), mert a kibocsátási díjak bekerülnek a fogyasztói árakba is.

A magyar lakosság viszonyulását felmérő reprezentatív kutatás szerint elsöprő többség, 51 százalék fogadna el valamilyen drágulást a klímaváltozás elleni harcban, 29 százalék egy fillérrel sem hajlandó többet költeni a rezsire, míg a magyarok 20 százaléka szerint a zöldenergiának olcsóbbnak is kellene lennie.

Eközben viszont a támogatók 34 százaléka akár 10 százalékkal is többet fizetne, 12 százaléknak még 30 százalékos áremelkedés is beleférne. 30-50 százalékos, illetve ennél is nagyobb drágulást 2 és 1 százalék vállalna a célért.

Az, hogy a kvótáknak milyen hatásuk lesz az egyes háztartásokra, nagyban függ az egyéni körülményektől: mennyit vezetnek autót, mivel és mennyit fűtenek, mekkora a havi jövedelmük, és ebből mennyit költenek rezsire – mutatott rá a javaslatcsomag kapcsán Fazekas Dóra, a Cambridge Econometrics budapesti irodájának igazgatója. Szerinte ugyanakkor megfelelő szakpolitikák alkalmazásával a kormánynak is van lehetősége az árak befolyásolására.

A kutatás részleteit, a válaszokban nemek, településtípusok és végzettség szerint megmutatkozó különbségeket a Napi.hu részletes cikkéből ismerhetjük meg.

Neked ajánljuk
A karbonkibocsátás korlátozása önmagában kevés lesz Így igyekeznek alkalmazkodni a part menti közösségek Szén-dioxid szállítására alkalmas hajót épít a Mitsubishi A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam