2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Negyvenfokos hőhullámokat hozhat a felmelegedés Nagy-Britanniában

Soha nem látott hőhullámokra, 40 Celsius-fokot is elérő hőmérsékletekre kell számítani nyaranta Nagy-Britanniában még akkor is, ha sikerül 1,5 fokon tartani a globális felmelegedés mértékét az iparosodás előtti szinthez képest – figyelmeztetnek brit szakértők.

Az eddigi legmagasabb hőmérséklet, amelyet Nagy-Britanniában mértek, 38,7 Celsius-fok volt. Ezt Cambridge-ben jegyezték fel 2019. július 25-én. A bolygó már most is extrém magas hőmérsékletektől szenved az 1,1-1,2 fokos globális felmelegedés következtében – figyelmeztetett a 2020-ra vonatkozó brit klímajelentés közzététele alkalmából Liz Bentley, a brit Királyi Meteorológiai Társaság főigazgatója.

Ha ehhez hozzáveszünk még 0,3 fokot, a hőhullámok még intenzívebbek lesznek, valószínűleg 40 fok is lesz Nagy-Britanniában, olyan meleg, amilyet még soha nem láttunk.

Másfél fokos globális felmelegedés esetén pedig ez nemcsak egyszer-kétszer fordul majd elő, hanem rendszeresen.

Mike Kendon, a klímajelentés szerzője a BBC-nek nyilatkozva valós veszélynek nevezte a 40 fokos hőhullámokat az Egyesült Királyságban, hangsúlyozva, hogy a klíma melegedése már most érezteti hatását a szigetországban, csakúgy, mint a világ többi részén.

A csütörtökön publikált brit klímajelentés szerint 2020 a harmadik legmelegebb, az ötödik legcsapadékosabb és a nyolcadik legnaposabb esztendő volt, és az első olyan év, amely mindhárom mutatót tekintve az első tíz között volt. A téli átlaghőmérséklet 5,3 fok volt, 1,6 fokkal magasabb az 1981 és 2010 közötti évek átlagánál.

Emberek napoznak az angliai Southend egyik tengerparti strandján. Az Anglia déli részén 2020 augusztusa elején hat egymást követő napon mért 34 Celsius-fok az utóbbi 60 év egyik legjelentősebb hőhulláma volt az Egyesült Királyságban Fotó: MTI/EPA/Will Oliver
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam