2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A katasztrófa súlyosságán még enyhíthetünk, de közben az elkerülhetetlen változásokhoz is alkalmazkodnunk kell

Az adaptáció szükségességét – részben a járvány tapasztalatainak hatására – az unió is kezdi felismerni. A Tanács bejelentette, hogy támogatja az EU új klímaadaptációs stratégiáját.  „A Covid–19 megmutatta, hogy a nem megfelelő felkészülés szörnyű következményekkel jár. A klímaválságra nincs vakcina, de tudunk vele harcolni, és felkészülni az elkerülhetetlen következményekre”  – húzta alá az Európai Bizottság zöldmegállapodásért felelős ügyvezető alelnöke, Frans Timmermans.

A klímaalkalmazkodás fogalma az elmúlt években vált ismertebbé az EU-ban, de még napjainkban is elhanyagolt területnek számít az éghajlatváltozás kezelésén belül. Helyette a kibocsátások csökkentése dominál, nemcsak a köznyelvben, de a hazai és nemzetközi éghajlatpolitikában is  – állapítja meg elemzésében a Green Policy Center.

Pedig 2020 végén már 1,18 °C volt a globális felmelegedés mértéke az iparosodás előtti szinthez képest, és a jelenlegi felmelegedési, illetve kibocsátási tendenciák mellett 2034-re fogjuk elérni a kritikus 1,5 °C-ot.

Azonban a klímaváltozás hatásaihoz már a jelenlegi szinten is alkalmazkodnunk kell – akkor is, ha a 1,5 °C alatt maradunk.

Az alkalmazkodás fokozása érdekében az Európai Unió új adaptációs stratégiája három fő célt határoz meg. Az első az intelligensebb alkalmazkodás. Az éghajlattal kapcsolatos kockázatokra és veszteségekre vonatkozó adatok biztosításában fontos szerepet kap a Climate-ADAPT platform, az unió egységes adaptációs tudásbázisa, ami jelentősen fejlődött a korábbi, 2013-as stratégia óta.

A második EU-n belüli cél a szisztematikusabb alkalmazkodás. A sebezhetőbb kulcságazatokra fókuszáló korábbi dokumentummal szemben az új stratégia elismeri, hogy rendszerszintű alkalmazkodásra van szükség. Ennek értelmében a bizottság minden szinten és ágazatban támogatni tervezi az alkalmazkodási tervek fejlesztését. 

A gyorsabb alkalmazkodás a stratégia harmadik célja. Leglényegesebb törekvése, hogy felgyorsítsa az adaptációs megoldások bevezetését és megvalósítását az EU-ban és a tagállamokban. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő források biztosítása, ezért az unió 30%-ra emelte az éghajlatváltozással kapcsolatos ráfordítások arányát a 2021–2027-es időszakra vonatkozó hosszú távú költségvetésében. 

Az új stratégia a régivel szemben külön említi azt is, hogy az EU hogyan fokozhatja a nemzetközi klímaadaptáció elősegítését. Ennek értelmében a cél az, hogy az unió növelje a klímaalkalmazkodásra szánt nemzetközi finanszírozás arányát a mérséklésre fordítotthoz képest.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam