2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A tavalyival karöltve az idei volt a harmadik legmelegebb július a világon

A 2020-as és 2021-es júliusok megosztott dobogós helyet érdemeltek ki, a „harmadik legmelegebb július a világon” címet megszerezve, lemaradva 2019 és 2016 júliusai mögött. Európai viszonylatban egyenesen második helyről van szó, csak 2010 júliusa volt melegebb az ideinél az öreg kontinensen.

Az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata (C3S) 2021. augusztus 5-én, csütörtökön jelentette be, hogy az adatok szerint a tavalyival karöltve az idei volt a harmadik legmelegebb július a világban 2019 és 2016 júliusai után – írja a portfolio.hu az MTI közleménye alapján.

„A globális átlaghőmérséklet tekintetében évről évre, vagy akár hónapról hónapra vannak kilengések. De végső soron, amit egyértelműen látunk, az egy globálisan észlelhető melegedés” 

– idézi a közlemény Freja Vamborgot, a szolgálat egyik vezető kutatóját.

Tudósok előrejelzései szerint a globális felmelegedés hatására a hőhullámok rendszeresebbé és pusztítóbbá válhatnak, emellett a korábban megszokottaknál hevesebb esőzésekre is számítani kell.

Erdőtűz pusztít az észak-kaliforniai Indian Fallsban 2021. július 24-én Fotó: MTI/AP/Noah Berger

Az idei év visszaigazolta a tudósok modelljeit.

Az Egyesült Államokban és Kanadában júniustól mért rekordmagas hőmérsékletek több száz ember halálát követelték, és erdőtüzeket okoztak.

Kínában, Belgiumban és Németországban szélsőségesen kitartó és heves esőzések vezettek pusztító és halálos villámáradásokhoz júliusban.

Ausztrália északi, trópusi részén a valaha volt legmagasabb napi maximum-hőmérsékletet hozta a múlt hónap, és Afrika északi részén is magasabb volt a hőmérséklet az ilyenkor szokásosnál.

Dél-Európában hőség tombol, és sok terület lángokban áll még most is.

De például Németországban és Oroszország egyes részein a szokásosnál alacsonyabb hőmérsékleteket mérhettek a nyári hónap folyamán.

Neked ajánljuk
Alacsony a német klímapolitika támogatottsága Zimbabwében már megkezdődött a klímamigráció Tavaly jelentősen kevesebb szemetet exportált Németország Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam