2021. szeptember 16., Edit
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

OMSZ: eddig az idei a legmelegebb nyár

Az MTI közleményben adta hírül, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán arról posztolt: ők most kimondják, amit eddig is sokan sejtettek, nevezetesen azt, hogy az idei a legmelegebb nyár 1901 óta. Az OMSZ szakemberei azt is hozzátették, az augusztus biztatóbbnak tűnik.

Az OMSZ posztja szerint az első két nyári hónap átlaghőmérséklete 22,9 Celsius-fok volt, ez az 1901 óta mért legmagasabb érték. 2021 júniusa a harmadik legmelegebb, a július pedig a legmelegebb volt a múlt század eleje óta Magyarországon.

Egy kommentben azt is hangsúlyozta a Meteorológiai Szolgálat, hogy a klímaváltozással két trend figyelhető meg: növekszik a szélsőségek száma (például egy relatíve hűvös hónap tavasszal), az átlaghőmérséklet pedig nő.

Hőség július 7-én, amikor reggel 8 órakor életbe lépett a speciális eljárásrendet igénylő vörös kód, ugyanis a napi átlagos középhőmérséklet meghaladta a 27 Celsius-fokot Fotó: MTI/Rosta Tibor

Idén nyáron már négy hőhullám is volt Magyarországon, Müller Cecília országos tisztifőorvos több alkalommal is hőségriasztást, hőségriadót rendelt el – fűzte hozzá az MTI az OMSZ által közre adott információkhoz.

Augusztus első hetében nem várható tartós hőség, de a hétvégén ismét melegszik majd az idő, vasárnap akár 36 fok is lehet – zárul az MTI-közlemény.

Neked ajánljuk
Több mint egy fokkal melegebb volt az idei nyár hazánkban az átlagosnál A feljegyzések kezdete óta nem volt ilyen enyhe a tél Új-Zélandon Áradások és földcsuszamlások Mexikóban Nemzetközi összefogásra lenne szükség az Antarktisz megmentéséhez A vízlábnyomának megzabolázásával folytatja a zöldülést a Google
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam