2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

IPCC-jelentés: A klímaváltozás hatásai nem a jövőre vonatkozó jóslatok, hanem itt és most történnek, a szemünk láttára

2021. augusztus 9-én, hétfőn megjelent az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) hatodik értékelő jelentése, melynek megállapításai az MTA összefoglalója szerint nem meglepőek, viszont annál aggasztóbbak. A tudósok minden régióban, a teljes éghajlati rendszerben regisztrálják a hatásokat.

A legújabb kutatási eredmények szerint, ha a jelenlegi trendek folytatódnak, a másfél fokos melegedést a következő 20 évben meg fogjuk haladni – írja az MTA az IPCC-jelentésről beszámoló cikkében.

A klímaváltozás már ma is hatással van a Föld minden térségére, de régióról régióra nagyon eltérően érvényesülnek ezek a hatások. A szárazföldeken jelentősebb lesz a felmelegedés a globális átlagnál, az északi sarkvidéken pedig az átlag dupláját is meg fogja haladni.

A Föld minden régiójában rövidülni fognak a hideg évszakok, és hosszabbodnak majd a meleg évszakok. A szélsőségesen forró időjárási események egyre gyakrabban fogják meghaladni az egészségi, illetve a mezőgazdasági tűrőképesség felső határát.

Mi is tulajdonképpen az IPCC hatodik jelentése? Forrás: Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC)/YouTube.com

Intenzívebbé válik a víz körforgása, helyenként erőteljesen nő majd a csapadékmennyiség, és súlyosabb áradások jönnek, máshol és máskor fokozódnak az aszályok. A monszunjelenség mintázatában is változás állhat be.

A felmelegedés egyik első, és sok tengerparti település számára tragikus következménye a tengerszint-emelkedés lesz.

Felolvad a permafroszt, nagy térségekről fog eltűnni a téli hótakaró, jégmezők és gleccserek illannak el, nyaranta pedig teljesen fel fog olvadni az Északi-sark tengeri jege. E hatások tovább fogják fokozni a felmelegedést. 

Az óceán oxigéntartalma csökken, egyre savasabbá válik. Ez a tengeri ökoszisztémát, benne a halállományokat is negatívan fogja érinteni, és egész emberi közösségek megélhetését lehetetlenítheti majd el.

Beszéljenek a számok! Forrás: Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC)/YouTube.com

Az IPCC szakértői elkészítettek egy interaktív atlaszt, így mindenki megnézheti, hogy a saját lakhelyét hogyan fogja érinteni a klímaváltozás.

A jelentés fontos feladata, hogy a novemberi glasgow-i klímacsúcs előtt bátor vállalásokra buzdítsa a világ kormányait 

– idézi a Nature-t az MTA:

A Föld éghajlata változik, az ember befolyása ebben vitathatatlan, de még van lehetőségünk rá, hogy az üvegházhatású gázok emissziójának drasztikus csökkentésével befolyásoljuk bolygónk jövőjét. A bolygó hőmérsékletének stabilizálódásához így is évtizedeknek kell majd eltelniük.

A mostani tanulmány a teljes jelentés első része, amely a klímaváltozás fizikai alapjaival foglalkozik. Az alkalmazkodást, illetve a szükséges ellenintézkedéseket az IPCC jövőre várható két újabb jelentése járja körül majd bővebben.

Neked ajánljuk
Génszerkesztett növényekkel vennék fel a harcot a klímaváltozással Ausztrália szívesen lenne az ENSZ-klímacsúcs házigazdája Ezeket esszük 25 év múlva? A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában
Tovább a forrásra: mta.hu
Vissza
Hírfolyam