2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kicsivel kevesebb esőerdőt irtottak ki Amazóniában, de még így is rekordmagas az erdőveszteség

Az esőerdők megfigyeléséért, pontosabban az Amazon misszióért is felelős brazil nemzeti űrkutatási intézet (INPE) augusztus 6-án, pénteken közölte, hogy adataik szerint 2020 júliusának vége és 2021 augusztusának eleje között 8712 négyzet-kilométernyi esőerdő tűnt el az Amazonas brazíliai térségében.

Ez az elmúlt 5 év második legnagyobb mértékű erővesztesége – írja az MTI az INPE által közrebocsájtott adatok alapján.

„Annak ellenére, hogy az egy évvel korábbihoz képest öt százalékkal esett vissza az erdőkivágás, a fakitermelés az Amazonas vidékén még mindig nagyon nagy mértékű” 

– mondta el Andre Guimarães, az IPAM Amazônia kutatóintézet igazgatója.

„Bolygónk klímaegyensúlya szempontjából döntő jelentőségű időszakot élünk, és erdeink megőrzése a legfontosabb hozzájárulás, amellyel Brazília ebben a pillanatban válaszolhat erre a globális kihívásra” – tette hozzá Guimarães.

Légi felvétel kiirtott erdőkről az Amazonas-medencében lévő a brazíliai Porto Velho közelében 2019. augusztus 23-án. Hozzávetőleg egymillió őslakos és hárommillió növény- és állatfaj él ezen a vidéken Fotó: MTI/EPA-EFE/Joedson Alves

Az Amazonas védelméért felelős brazil kormánybiztos, Hamilton Mourão alelnök a napokban elismerte, nem fogják tudni a fakitermelés mértékét 12 százalékkal csökkenteni az Amazonas térségében.

Amazónia esőerdeinek több mint fele Brazíliában van, az itteni erdőirtás és az ezzel kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátás mértéke felveti Brazília felelősségének kérdését.

A Jair Bolsonaro vezette brazil kormányt gyakran érik heves bírálatok, amiért támogatja az erdőirtást – teszi hozzá az MTI.

Neked ajánljuk
Átadták a Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíjakat A Nagy-sóstó kiszáradása mérgezővé teheti Salt Lake City levegőjét A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában A siker titka vidéken, 18. rész – Dunaszigeti zöldségközösség (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam