2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lucifer munkában: Szicíliában valószínűleg megdőlt az európai melegrekord

Valószínűleg még sosem volt olyan meleg egész Európában, mint amilyen augusztus 12-én, szerdán Szicíliában. Egyelőre a hivatalos rekord 48 fok, amit 1977-ben rögzítettek Athénban. Siracusa mellett most 48,8 Celsius-fokot mértek a helyi hatóságok. A földközi-tengeri régiót kínzó hőhullám a Lucifer anticiklon műve.

Ahhoz, hogy az új rekord hivatalossá váljon, a most mért adatot még hitelesítenie kell a Meteorológiai Világszervezetnek (WMO) – figyelmeztet rá a valószínűsíthető rekorddöntésről a BBC tudósítása alapján hírt adó 444.hu hírportál.

Az Olaszország déli részeit sújtó szélsőséges kánikulát a Lucifer névre keresztelt, Afrika felől érkező anticiklon okozza.

Repülőgépről ledobott tűzgátló anyaggal próbálják megfékezni a lángokat a Tivoli környékén pusztító erdőtűz helyszínén 2021. augusztus 12-én Fotó: MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi

Roberto Spenza egészségügyi miniszter vörös riasztást adott ki több régióra az extrém hőség miatt, és péntektől 8-ról 15-re emelkedik azoknak a városoknak a száma, amelyekben a legmagasabb egészségügyi kockázatokra figyelmeztetnek a kánikula kapcsán.

A földközi-tengeri térségben uralkodó hőség hatására lángokban áll Szicília, Calabria és Puglia, de országszerte több helyen is felcsaptak a lángok, az erdőtüzeket több ezer hektáron próbálják megfékezni a tűzoltók.

A BBC cikke arra is kitér, hogy Lucifer észak felé húzódik, így egyre inkább érintetté válik Róma és környéke.

Az éghajlatváltozás növeli a forró, száraz időjárás kockázatát, ami hozzájárul az erdőtüzek, bozóttüzek kialakulásához.

Neked ajánljuk
Globális cselekvést sürgetnek az EU mediterrán tagországai Rekordmennyiségű kibocsátással jártak az északi félteke erdőtüzei Az erdőtüzek füstjének belélegzése koraszüléshez vezethet Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam