2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lucifer munkában: Szicíliában valószínűleg megdőlt az európai melegrekord

Valószínűleg még sosem volt olyan meleg egész Európában, mint amilyen augusztus 12-én, szerdán Szicíliában. Egyelőre a hivatalos rekord 48 fok, amit 1977-ben rögzítettek Athénban. Siracusa mellett most 48,8 Celsius-fokot mértek a helyi hatóságok. A földközi-tengeri régiót kínzó hőhullám a Lucifer anticiklon műve.

Ahhoz, hogy az új rekord hivatalossá váljon, a most mért adatot még hitelesítenie kell a Meteorológiai Világszervezetnek (WMO) – figyelmeztet rá a valószínűsíthető rekorddöntésről a BBC tudósítása alapján hírt adó 444.hu hírportál.

Az Olaszország déli részeit sújtó szélsőséges kánikulát a Lucifer névre keresztelt, Afrika felől érkező anticiklon okozza.

Repülőgépről ledobott tűzgátló anyaggal próbálják megfékezni a lángokat a Tivoli környékén pusztító erdőtűz helyszínén 2021. augusztus 12-én Fotó: MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi

Roberto Spenza egészségügyi miniszter vörös riasztást adott ki több régióra az extrém hőség miatt, és péntektől 8-ról 15-re emelkedik azoknak a városoknak a száma, amelyekben a legmagasabb egészségügyi kockázatokra figyelmeztetnek a kánikula kapcsán.

A földközi-tengeri térségben uralkodó hőség hatására lángokban áll Szicília, Calabria és Puglia, de országszerte több helyen is felcsaptak a lángok, az erdőtüzeket több ezer hektáron próbálják megfékezni a tűzoltók.

A BBC cikke arra is kitér, hogy Lucifer észak felé húzódik, így egyre inkább érintetté válik Róma és környéke.

Az éghajlatváltozás növeli a forró, száraz időjárás kockázatát, ami hozzájárul az erdőtüzek, bozóttüzek kialakulásához.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam