2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ég a tajga: rendkívüli állapotot vezettek be Jakutföldön és Irkutszkban

Augusztus 10-én, kedden kezdeményezte a Szövetségi Erdészeti Szolgálat és a természeti erőforrásokért és természetvédelemért felelős minisztérium a régióközi szükségállapot bevezetését a tajgatűz miatt. Az előbbi szerint Szaha Köztársaságban 1,38 millió hektár, Irkutszk megyében pedig 119 914 hektár erdő ég.

Jevgenyij Zinyicsev, a rendkívüli helyzetek minisztériumának vezetője augusztus 12-én, csütörtökön érkezett Jakutföldre, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítására átvegye a tűzvédelem irányítását.

Zinyicsev meg is hozta a szükséges intézkedést, így Ajszen Nyikolajev, a Szaha Köztársaság (jakut régió) vezetője augusztus 13-án, pénteken bejelenthette a sajtónak, hogy régióközi rendkívüli állapotot vezettek be az Oroszországi Föderációhoz tartozó Jakutföldön és Irkutszk megyében.

Erdőtüzet figyel egy tűzoltó a jakutföldi Gornij járásban fekvő Kjujoreljah település közelében 2021. augusztus 7-én Fotó: MTI/AP/Ivan Nyikiforo

A rendkívüli állapot kihirdetése lehetővé teszi szövetségi tartalékok és pénzeszközök hatékonyabb mozgósítását az erdőtüzek elleni védekezésben – mutat rá az intézkedés jelentőségére a 24.hu az MTI közleménye alapján.

Jakutföldön bevezették a szövetségi reagálási szintet, és a rendkívüli helyzetek minisztériuma uráli kiképző és volgai mentőközpontjának kétszáz szakembere áll készen arra, hogy az időjárási körülmények javulása után a térségbe induljon.

A térségben hatalmas a szmog, ezért Jakutföld 11 önkormányzati körzetében péntekre munkaszüneti napot hirdettek.

Jakutföldön már mintegy négymillió hektár erdő égett le az előző hetekben.

Neked ajánljuk
Hivatalosan is 38 Celsius-fok az Északi-sarkvidék melegrekordja Az ellenőrzött erdő- és bozóttüzek akár a szövetségeseink is lehetnek a klímavédelemben Zombitűz helyében olvadéktó a Föld legfagyosabb vidékén A Stellantis mostantól csak elektromos hajtással kínálja a kisbuszait és nagy autóit Óriási jéghalkolóniára bukkantak a Weddell-tengerben (videóval)
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam