2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ég a tajga: rendkívüli állapotot vezettek be Jakutföldön és Irkutszkban

Augusztus 10-én, kedden kezdeményezte a Szövetségi Erdészeti Szolgálat és a természeti erőforrásokért és természetvédelemért felelős minisztérium a régióközi szükségállapot bevezetését a tajgatűz miatt. Az előbbi szerint Szaha Köztársaságban 1,38 millió hektár, Irkutszk megyében pedig 119 914 hektár erdő ég.

Jevgenyij Zinyicsev, a rendkívüli helyzetek minisztériumának vezetője augusztus 12-én, csütörtökön érkezett Jakutföldre, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítására átvegye a tűzvédelem irányítását.

Zinyicsev meg is hozta a szükséges intézkedést, így Ajszen Nyikolajev, a Szaha Köztársaság (jakut régió) vezetője augusztus 13-án, pénteken bejelenthette a sajtónak, hogy régióközi rendkívüli állapotot vezettek be az Oroszországi Föderációhoz tartozó Jakutföldön és Irkutszk megyében.

Erdőtüzet figyel egy tűzoltó a jakutföldi Gornij járásban fekvő Kjujoreljah település közelében 2021. augusztus 7-én Fotó: MTI/AP/Ivan Nyikiforo

A rendkívüli állapot kihirdetése lehetővé teszi szövetségi tartalékok és pénzeszközök hatékonyabb mozgósítását az erdőtüzek elleni védekezésben – mutat rá az intézkedés jelentőségére a 24.hu az MTI közleménye alapján.

Jakutföldön bevezették a szövetségi reagálási szintet, és a rendkívüli helyzetek minisztériuma uráli kiképző és volgai mentőközpontjának kétszáz szakembere áll készen arra, hogy az időjárási körülmények javulása után a térségbe induljon.

A térségben hatalmas a szmog, ezért Jakutföld 11 önkormányzati körzetében péntekre munkaszüneti napot hirdettek.

Jakutföldön már mintegy négymillió hektár erdő égett le az előző hetekben.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam