2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tűz: 2007 óta nem volt ilyen pusztítás Görögországban

A mediterrán országban július 29. és augusztus 12. között 100 874 hektár terület égett le, ennek több mint fele a második legnagyobb görög szigeten, Évián. 2008 és 2020 között ugyanebben az időszakban átlagosan évente 2750 hektár pusztult el erdő- és bozóttüzekben – írja a portfolio.hu.

A 100 874 hektáros adatot az európai erdőtűz-információs rendszer (EFFIS) augusztus 12-én, csütörtökön tette közzé.

Mark Parrington, az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálatának (C3S) kutatója az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy a mostani görögországi erdőtüzek különösen szokatlan intenzitásúak és pusztító hatásúak – részletezi az MTI által közölt információk alapján a gazdasági portál.

Erdőtűzben megégett fák az Athéntól északra fekvő Krioneri településen 2021. augusztus 8-án Fotó: MTI/AP/Michael Varaklas

Az erdőtüzek miatt hárman vesztették életüket, és ezreket kellett kitelepíteni otthonukból. A lángok több száz lakóházat elpusztítottak.

Augusztus eleje óta szélsőséges hőség uralkodik Görögországban, egy hétig 45 Celsius-fokot mértek az ország több pontján. Kiriákosz Micotakisz görög kormányfő kijelentette: ez a klímaváltozás következménye, és országa „hatalmas ökológiai katasztrófával” néz szembe.

Görögországban 2007 augusztusában több mint 250 ezer hektár erdő, olajfaültetvény és fenyves lett a lángok martaléka, akkor 77 ember vesztette életét.

Neked ajánljuk
A klímakutatás eszközei számos egyéb jelenség megmagyarázásához járulhatnak hozzá Az elmúlt 120 évben harmadával csökkent a fagyos napok száma Magyarországon Egy természetpunkalbum Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam