2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az utóbbi évek egyik legnagyobb erdőtüze tombol a Jeruzsálem környéki hegyekben

Több ezer lakót evakuáltak a hegyvidék falvaiból. Eközben a magas hőmérséklet és a szél következményeként Marokkó északi részein is heves erdőtüzekkel küzdenek a tűzoltók.

Több tucat tűzoltócsoport és tűzoltó repülőgépek hada oltja a Jeruzsálem környéki falvakat fenyegető tüzet. Több ezer lakót evakuáltak a hegyvidék falvaiból, a tűzoltóknak sikerült megfékezniük a Bét Méir, Sóres és Soeva nevű falvak külterületén a lángokat, de a tűznek sikerült bejutnia a Ramat Raziel nevű falu területére  – tudósított helyi híradások alapján az MTI.

„Ez talán az elmúlt évek legnagyobb tüze a jeruzsálemi hegyekben”

 – nyilatkozta az egyik izraeli hírportálnak Niszim Toitó, Jeruzsálem körzetének tűzoltó-parancsnoka. A szakember elmondta, hogy 60-70 tűzoltó-különítmény dolgozik a területen 12 repülőgép és helikopter segítségével.

A füst egészen Jeruzsálemig terjedt, és jól látható az ország középső részén.

Erdőtüzet oltanak repülőgépről Kszalón falu közelében
Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

Eközben Marokkó északi részén is heves erdőtüzek tombolnak. Az augusztus 14-én keletkezett tűz oltása során a safsavani vízügyi és erdészeti hivatal regionális igazgatója, Rashid el-Anzi szerint elsődleges szempont volt, hogy a tűz ne terjedjen át lakott területekre, így a katasztrófa emberáldozattal nem járt.

A szakember elmondta, hogy a tüzek okai egyelőre nem ismertek, de valószínűleg a magas hőmérséklet és a szél tehető felelőssé.

A helyi meteorológiai hivatal szerint az észak-afrikai királyság több régiójában péntek óta helyenként 49 Celsius-fokos hőmérsékletet is mértek.

A július 9-én kezdődő rendkívüli hőhullámban a vízügyi és erdészeti minisztérium közlése szerint 20 helyen alakult ki tűz, és mintegy 1200 hektárnyi erdő pusztult el.

A Földközi-tenger medencéjét az elmúlt két hétben heves tüzek sújtották, különösen Görögországban, Törökországban és Algériában. Ez utóbbi országban hétfő óta több mint 90 ember halt meg vagy tűnt el a tüzekben. A felmelegedő éghajlat növeli a hőhullámok és a szárazságok, és ezáltal a tüzek valószínűségét.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam