2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás következtében vadabb erdőtüzekkel néz szembe Izrael

Izraelben harmadik napja küzdenek a Jeruzsálem környéki erdőtüzekkel, amelyek intenzitásukban a tűzoltók szerint a 2010-es Kármel-hegyi tűzvészt idézik. A klímaváltozás nyomán melegebbé váló éjszakák hatására az erdőtüzek nem a korábban megszokott módon jelentkeznek.

Az utóbbi évek Jeruzsálem környéki tűzvészei különböznek a korábbiaktól – húzta alá a Háárec című újság honlapjának Jagil Oszem, a vulkáni mezőgazdasági kutatóintézet szakértője. 

A gondot a korábbinál magasabb éjszakai hőmérséklet okozza. A jeruzsálemi hegyvidék megszokott nyári éghajlatánál a hőmérséklet éjjelre meredeken lezuhant, ez megnövelte a relatív páratartalmat, és segítette a növényzetet a nappali hő leadásában.

Az utóbbi évek nyári hőhullámait viszont forró és száraz éjszakák jellemezték, és ezért a gazdag téli esőzések miatt meggyarapodott növényzet kiszáradt, ez a biomassza pedig növeli az erdőtüzek kockázatát.

„Úgy tűnik, hogy a megszokott, viszonylag kicsi tüzek most hatalmas tűzzé fejlődnek még azokon a napokon is, amelyeket nem tartanak veszélyesnek” – mondta a szakértő.

A lap szerint a globális éghajlat-változással, a Föld felmelegedésével az erdőtüzek új korszaka kezdődött, és Izraelnek ennek megfelelően módosítania kell tűzoltással kapcsolatos szervezeteit, és megelőző intézkedésekkel – például a lakott települések körüli pufferzónák létrehozásával – kell elejét vennie a károk növekedésének.

Erdőtűz füstje száll a magasba a Jeruzsálemtől nyugatra fekvő Ain Karim faluhoz közeli Cuba kibuc felett
Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam