2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy kiszivárogtatott jelentés figyelmeztet a határozott klímavédelmi lépések elkerülhetetlenségére

Tudósok egy csoportja kiszivárogtatta az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület jelentésének a klímaváltozás mérséklésével foglalkozó fejezetét, mert attól tartottak, hogy a politikusokkal is egyeztetésre kerülő összefoglaló elsüllyesztheti az eredmények egy részét.

A jelentés három részből áll: az első a klímaváltozás tudományos hátterével, a második a következményeivel, a harmadik pedig azzal foglalkozik, hogyan lehetne csökkenteni az emberi hatást az éghajlatra – írta meg a The Guardian alapján a hvg.hu.

Tervek szerint a legutolsó fejezetet jövő március előtt nem tették volna közzé, kutatók azonban az Extinction Rebellion környezetvédelmi mozgalom spanyol szervezetén keresztül mégis a nyilvánosság elé tárták.

Attól tartottak, hogy az országok kormányai belenyúlnak majd a konklúzióba, ahhoz ugyanis joguk van, hogy változtassanak a döntéshozók számára készített összefoglalón.

A jelentés harmadik fejezete szerint a káros üvegházhatásúgáz-kibocsátás 4 éven belül tetőzik a világban. A dokumentum kiemeli, hogy a leggazdagabbak a legnagyobb szennyezők: így például a felső 1 százalék felelős a repülés okozta kibocsátás feléért. Emellett hangsúlyozza, hogy a hatékony klímavédelem érdekében a kőszén- és földgázerőműveket a következő évtizedben meg kell szüntetni.

A jelentés számtalan ajánlást fogalmaz meg arról, milyen életmódbeli változásokra van szükség a kibocsátás megfelelő szintű csökkentéséhez és a klímaváltozás hatásainak mérsékléséhez. Az étkezési szokások átalakítása, a lakások túlhűtésének és túlfűtésének elkerülése, az energiahatékony készülékek és a környezetbarát közlekedési módok alkalmazása mind elősegítené a kibocsátásunk kívánatos szinten tartását.

Biciklisek a korszerűsített helyi kerékpárút-hálózat újonnan átadott központi szakaszán Leányfalun
Fotó: MTI/Mohai Balázs
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam