2021. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A bioszén is segítheti a klímavédelmi erőfeszítéseket?

A biomassza bontásával előállítható, nagy széntartalmú, finom szemcsés, porózus anyagot már az ausztrál, dél-amerikai és afrikai bennszülöttek is használták a talajminőség javítására. Egy friss kutatás ismét felvetette, hogy a bioszén jelentősen elősegíthetné a légkör szén-dioxid-tartalmának csökkentését.

A bioszén szinte bármiféle szerves melléktermékből: faforgácsból, trágyából, komposztból előállítható, a Rakéta által szemlézett tanulmány szerint pedig több szempontból is javíthatja a klímavédelmi erőfeszítések hatékonyságát.

Egyrészt elősegíti a természetes szén kialakulását a földben, másrészt ellenállóbbá teszi a növényeket a környezeti terheléssel, valamint a betegségekkel szemben.

A bioszén segítségével a terméshozam 10-42 százalékkal növelhető, míg a növényi szövetekben a nehézfémek lerakódása mintegy 17-39 százalékkal csökkenthető.

A kutatók szerint mindez azt jelenti, hogy 2050-re a bioszén segítéségével 300 millió – 660 millió tonna szén-dioxid lesz kivonható a légkörből évente. Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület is számol a bioszénnel a globális klímacélok elérésével kapcsolatban.

Ugyanakkor ahogy számos kutató, úgy a Másfél fokon publikált cikkében Szabó Amanda Imola meteorológus-éghajlatkutató is arra figyelmeztetett, hogy általában véve nem szabad kizárólag a szénkivonó technológiákban keresni a megoldást. Hiba lenne ugyanis abba az illúzióba ringatni magunkat, hogy „meg tudjuk velük spórolni az azonnali és valódi kibocsátáscsökkentést”.

Ezek a technológiák esélyt adhatnak a párizsi klímacél elérésére, a felmelegedéssel járó károk jelentős mérséklésére, de az üvegházhatású gázokkal kapcsolatos nagyobb tudatosságot szolgáló változásokat nem teszik elkerülhetővé.

Kutyaharapást szőrével? Fotó: pexels.com
Neked ajánljuk
Hazánk elsőként foglalta törvénybe a 2050-es klímasemlegességet II. Erzsébet királynő is részt vesz az ENSZ klímaértekezletén A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam