2021. szeptember 16., Edit
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaválság következményei Oroszországot is cselekvésre bírják

Vlagyimir Putyin példátlannak nevezte az országot sújtó természeti katasztrófákat. Az orosz elnök a vészhelyzetekre való felkészültség javítása mellett a klímavédelem fontosságát is hangsúlyozta.

Az Interfax hírügynökség jelentése szerint az orosz államfő kiemelte, hogy a hatóságoknak az érintett térségekben készen kell állniuk arra, hogy vészhelyzet esetén biztonságba helyezzék az embereket – idézi a Portfolio.hu.

Az első számú feladat az emberek életének, egészségének és tulajdonának védelme

– szögezte le Putyin. Az orosz államfő az erdőtüzekkel összefüggésben arra figyelmeztetett, hogy a füst veszélyt jelent az idős és beteg emberekre, s minimálisra kell csökkenteni a klíma szempontjából is fontos tajgában és erdőkben keletkező károkat, emellett tervet kell készíteni az elpusztult vagy megrongálódott házak újjáépítésére.

Tűzoltók küzdenek a lángok megfékezésén Jakutföldön
Fotó: MTI/EPA/Emercom

Az orosz erdészeti hatóságok adatai szerint szombaton 252 helyen égett az erdő, összesen 4,2 millió hektárnyi területen, ami nagyjából Svájc egész területének felel meg. A legtöbb erdőtüzet Jakutföldről jelentették, az ország keleti részéből, Szibériából. Az erdőtüzek mellett az ország déli részét, a Fekete-tenger partvidékét pedig heves esőzések miatti árvizek sújtják.

„Ez ismét azt mutatja, hogy milyen fontos, hogy intenzíven és rendszerszinten foglalkozzunk a klímakérdéssel”

– jelentette ki Putyin. Egyúttal közölte, hogy országa jelentősen csökkenteni fogja az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Az orosz elnök a felmelegedés hatására olvadásnak indult permafroszt jelentette fenyegetés kezelésére megbízta Alekszandr Kozlov természeti erőforrásokért és környezetvédelemért felelős minisztert a permafroszt állapotának megfigyelésére szolgáló egységes rendszer kiépítésével.

Neked ajánljuk
A koronavírus miatt átmenetileg csökkent a légszennyező anyagok kibocsátása Meteorológusok: több zöldfelületre lenne szükség a városokban Alakváltozáshoz vezet az állatoknál a klímaváltozás Nemzetközi összefogásra lenne szükség az Antarktisz megmentéséhez A vízlábnyomának megzabolázásával folytatja a zöldülést a Google
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam