2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A strasbourgi bírósághoz fordul a Levegő Munkacsoport

A szervezet évekkel ezelőtt Magyarországon indított pert amiatt, mert megítélésük szerint a zöldhatóság Budapestre és környékére készített levegőminőségi terve nem alkalmas a légszennyezettség érdemi csökkentésére. A Kúria döntése értelmében az ilyen terveket nem lehet bíróság előtt eredményesen megtámadni, azért a Levegő Munkacsoport panaszt nyújtott be az Emberi Jogok Európai Bíróságához.

A főváros és környékének légszennyezettsége már évtizedek óta drámainak mondható: évente mintegy 3000 ember korai halálát és több mint 300 000 megbetegedést okoz – hangsúlyozza a szervezet közleménye.

A civil szervezet 2018 áprilisában részletes indoklással kérte a környezetvédelmi hatóságot a levegőminőségi terv felülvizsgálatára, majd a kérelme elutasítását követően az illetékes hazai bírósághoz nyújtott be keresetet. A Kúria 2021. januári ítéletében kimondta, hogy a levegőminőségi tervek készítése pusztán egy igazgatási feladat, amely nem minősül olyan közigazgatási cselekménynek, amely ellen bírósági jogorvoslattal lehet élni.

A Levegő Munkacsoport így elvesztette azt a pert, amelyet a főváros és környéke légszennyezettségének egészségügyi határérték alá szorítására szolgáló terv felülvizsgálata iránt indított.

A hazai jogszabályi keretek ilyen szűk értelmezése a Levegő Munkacsoport szerint gyakorlatilag megtiltja a lakosság hozzáférését az igazságszolgáltatáshoz ezen a téren, ami nemcsak a tervek hatékonyságát csökkenti, de az uniós és nemzetközi jogszabályokkal is szembe megy, amelyek lehetőséget adnak a civil szervezeteknek az elégtelennek talált levegőminőségi tervek bíróság előtti megtámadására.

Gépjárművek szmogos, ködös időben a Lánchídon 2017. február 15-én
Fotó: MTI Fotó: Balogh Zoltán

A strasbourgi bíróságnak írt beadványában a Levegő Munkacsoport arra is felhívta a figyelmet, hogy Európa keleti felén – így Magyarországon is – sajnos sokszor akadályozzák azt, hogy civil szervezetek, illetve a lakosság jogi úton szerezzen érvényt az egészséges levegőhöz való jogának.

Neked ajánljuk
A felújítás befejeződött, január közepétől jár majd újra a sikló Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba Honnan szerzi majd az EU az akkumulátorokhoz szükséges nyersanyagokat? Ha drámai kérdésekről van szó, a színház eszközei segíthetik a megértést Meg fogja érezni a brit költségvetés a villanyautók terjedését
Tovább a forrásra: levego.hu
Vissza
Hírfolyam