2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás hatására hosszabb lesz a bozóttüzek szezonja Ausztráliában

Mind az átlagos tűzveszély, mind a szélsőségesen tűzveszélyes napok száma növekedhet a jövőben a Victoria állambeli tűzoltóság által készíttetett tanulmány alapján.

Az International Journal of Wildland Fire című folyóiratban közzétett, a Monash Egyetem és amerikai intézmények kutatóival együtt készített tanulmány 12 modellt alkalmazott a tűzveszély előrejelzésére, amelyek az üvegházhatású gázok kibocsátásának közepestől a nagy mértékűig tartó forgatókönyveit veszik figyelembe – ismertette a The Guardian alapján az Origo.

Sarah Harris, a Victoria állambeli tűzoltószervezet (CFA) kutatás-fejlesztési vezetője és a tanulmány egyik társszerzője szerint az előrejelzések az eső és a relatív páratartalom jövőbeli csökkenésére utalnak, különösen tavasszal és kora nyáron. A szakember az eredményeket összegezve aláhúzta:

„hosszabb bozóttüzes szezonra és összességében több kiemelkedően tűzveszélyes napra számíthatunk.”

Kenguru és malac szobra egy bozóttűzben elpusztult ház maradványai mellett, az ausztráliai Perth térségében 2021. február 4-én
Fotó: MTI/AAP/Richard Wainwright

A CFA modellje alapján a legrosszabb forgatókönyv szerint – ha az üvegházhatású gázok kibocsátása ebben az évszázadban tovább nő – a tűzveszélyességi index pontszámai 10 és 20 százalék között emelkednek Victoria államban, a legnagyobb változás pedig az állam északnyugati részén várható.

Ha a magas károsanyag-kibocsátási forgatókönyv valósul meg, a kutatók előrejelzése szerint a különösen tűzveszélyes napok száma akár 200 százalékkal is növekedhet Victoria állam öt területén.

Az állam délkeleti részén fekvő Bairnsdale-ben a nagyon magas vagy ennél is magasabb kockázatú tűzveszélyes napok száma az előrejelzések szerint 2100-ra megháromszorozódik, és évi nyolc napra emelkedik. A Victoria északnyugati részén található Walpeupban pedig az előrejelzés alapján ez a szám évi 60-ról 100-ra nő.

Neked ajánljuk
Génszerkesztett növényekkel vennék fel a harcot a klímaváltozással Ausztrália szívesen lenne az ENSZ-klímacsúcs házigazdája Ezeket esszük 25 év múlva? A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam