2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A CFC-gázok betiltásával időt nyertünk a globális felmelegedés elleni harcban

Az ózonréteget pusztító gázok (CFC-k) használata plusz 2,5 Celsius-fokkal növelte volna a globális átlaghőmérsékletet a század végéig – állapították meg brit, amerikai és új-zélandi kutatók.

A globális átlaghőmérséklet már most nagyjából 1,1-1,2 Celsius-fokkal meghaladja az iparosodás előtti szintet, ami azt jelenti, hogy ha – a korábban egyebek között hűtőközegként használt – CFC-k még mindig használatban lennének, akkor 2100-ra 3,5 Celsius-fok lenne a melegedés, ami jócskán meghaladná a párizsi klímaegyezményben meghatározott 1,5 Celsius-fokos korlátot.

A Nature című tudományos folyóiratban publikált tanulmány készítői szimulációs modelljeikben 1987-től – az ózonréteget károsító anyagok használatának radikális csökkentését előíró montreali jegyzőkönyv létrehozásától – kezdődően a CFC-k használatának évi 3 százalékos növekedésével számoltak.

Megállapították, hogy az ózonréteg folyamatos vékonyodása jelentősen csökkentette volna a Föld azon képességét, hogy elnyelje a légköri szén-dioxidot.

A CFC-gázok betiltása nélkül 580 milliárd tonnával kevesebb szén-dioxidot kötnének le az erdők, a növényzet és a talaj 2100-ra. Emellett a légköri szén-dioxid-koncentráció 165-215 ppm-mel lenne magasabb a jelenlegi 420 ppm-nél. Ez a szén-dioxid-többlet pedig 0,8 Celsius-fokkal növelné a globális melegedést.

Az ózonkárosítás mellett a CFC-k erős üvegházhatású gázok is egyben. Amennyiben a használatuk ellenőrizetlenül folytatódott volna, akkor a század végére további 1,7 Celsius-fokkal növelték volna a globális felmelegedést, vagyis a puszta használatuk összességében 2,5 Celsius-fok extra emelkedést eredményezett volna.

Neked ajánljuk
A karbonkibocsátás korlátozása önmagában kevés lesz Így igyekeznek alkalmazkodni a part menti közösségek Szén-dioxid szállítására alkalmas hajót épít a Mitsubishi A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam