2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az európai klímavédelem példája Kínát is cselekvésre ösztönözheti

A klíma ügye hozhat enyhülést az újabban egyre többet viaskodó Európai Unió és Kína viszonyában. Egy berlini think-tank elemzése szerint ugyanis az ázsiai óriás konstruktívan áll az uniós klímapolitikai intézkedésekhez, ami a globális klímacélok betartása szempontjából is fontos mérföldkő lehet.

Az európai Kína-tanulmányok egyik mértékadó műhelyének számító, berlini székhelyű Mercator Institute for China Studies (MERICS) a közelmúltban sokak számára talán meglepő konklúziójú gyorselemzést tett közzé az uniós klímapolitika kínai fogadtatásáról – ismertette a Makronómon megjelent elemzésében Nagy Márton.

Barbara Pongratz, a MERICS elemzője szerint a kínai reakciók nagyrészt konstruktívak voltak, így

az unió abba a helyzetbe került, hogy saját klímapolitikájának felgyorsítására motiválhatja Kínát – ehhez ugyanakkor az uniónak meg kell találnia a megfelelő egyensúlyt az együttműködés és a nyomásgyakorlás között.

Pongratz három uniós klímaintézkedés esetében vizsgálta a kínai reakciókat. Ezek a nemrég bejelentett karbonvám (CBAM), mellyel az EU az importáruk karbonlábnyomát kívánja ellensúlyozni, a már régóta sikeresen működő kibocsátáskereskedelmi rendszer (ETS), valamint az egyre inkább reflektorfénybe kerülő zöld finanszírozási keretrendszerek.

A karbonvámot, amelynek még csak a keretei ismertek, a kínai közéletben egyelőre kritikusan szemlélik, alapvetően a protekcionizmus jeleként fogja fel. 

Ezen a kutató szerint az unió a kommunikáció javításával segíthetne. Ugyanakkor sok kínai vállalatnak kettős akadályt jelentene az európai szabályozás (hiszen az európai termeléshez kibocsátási kvótákat kellene vásárolniuk, a karbonintenzív áruk Európába exportálásához pedig karbonvámot kéne fizetniük).

Ezért egyes kínai megszólalók már amellett foglalnak állást, hogy az országonként vagy gazdasági régiónként kialakított kibocsátáskereskedelmi rendszerek helyett egyetlen, világszintű megoldásra volna szükség, ami a karbonvámot is feleslegessé tenné.

A harmadik téma kapcsán Kína hozzáállása nemcsak konstruktív, hanem egyenesen pozitív is: a kínai kommentátorok gyakran dicsérik Európát azért, ahogy a fenntartható fejlődés irányába tudja mobilizálni a finanszírozást. Pongratz szerint a kínai érdeklődés a zöld finanszírozás iránt az ország zöld üzleti szektorának fejlődésével az EU–Kína-befektetések növekedését is maga után vonhatja.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: makronom.mandiner.hu
Vissza
Hírfolyam