2022. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás is szítja a katasztrófát Afganisztánban

Már a harcok kiújulása előtt is súlyos élelmiszerhiány alakult ki Afganisztánban, amit a koronavírus-járvány tovább súlyosbított – húzta alá az Élelmezési Világprogram afganisztáni irodájának vezetője.

Az AFP francia hírügynökségnek adott interjújában Mary-Ellen McGroarty hangsúlyozta: minden harmadik embert élelmiszerhiány fenyeget Afganisztánban, aminek egyaránt oka a klímaváltozás és a fegyveres konfliktus.

Afgán gyermekek vizet vesznek egy házromok melletti utcai kútból az afgán fővárostól, Kabultól délre elterülő Hilmend tartomány székhelyén, Laskargáhban. A várost légicsapások érték csaknem két héttel korábban, az iszlamista tálib lázadók és a kormányerők összecsapásai alatt
Fotó: MTI/AP/Abdul Halik

Az országot három éven belül a második aszály sújtja, az idei tél az elmúlt harminc év legszárazabbja volt: megfogyatkoztak az olvadással járó vízkészletek, ami megritkította az állatállományt.

– húzta alá Mary-Ellen McGroarty. Az ország több helyén nemcsak természeti katasztrófák, hanem harcok is akadályozták az aratást: a különböző fegyveres csoportok termőföldek nagy területeit pusztították el, a földeken dolgozók pedig elmenekültek otthonukból.

Az ENSZ segélyszervezetei augusztus közepén már jelezték, hogy humanitárius katasztrófától tartanak a tálibok gyors előretörése miatt. A WFP szóvivője, Tomson Phiri ekkor azt mondta, hogy csak a gyerekek közül mintegy kétmillióan szorulnak segélyre. A szervezetnek 200 millió dollárra lenne szüksége az év végéig, hogy biztosítani tudja az élelmet a rászorulóknak.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában Az elmúlt 120 évben harmadával csökkent a fagyos napok száma Magyarországon Egy természetpunkalbum Ismét lehet pályázni óvoda- és iskolakertek kialakítására Meghaladta az 50 fokot a hőség egy ausztrál kisvárosban
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam