2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Alig kilenc évünk maradt teljesíteni a 17 fenntarthatósági célt – hol tart most az unió és Magyarország?

Az ENSZ országai 2015-ben kitűztek 17 olyan konkrét célt, melyek elérésétől egy jobb, fenntarthatóbb jövőt vártak a világ számára. Hazánk a célok elérésében egyelőre az EU-átlag körül mozog. Egyes területeken – például a szegénység felszámolásában – kiemelkedő a magyar fejlődés üteme, ugyanakkor van négy olyan cél is, melyek elérésétől Magyarország egyre inkább eltávolodik.

A 2015-ben kitűzött 17 fenntartható fejlődési cél között szerepel egyebek mellett a szegénység és az éhezés felszámolása, a klímaváltozás elleni küzdelem, vagy épp az egyenlőtlenségek csökkentése vagy a megfizethető, tiszta energia. A célok mindegyikéhez temérdek, jól mérhető statisztikai mutatót rendeltek, melyek által nyomon követhető, hogy országos, európai vagy akár világszinten hogy állunk a célok elérésével – ismertette a Mandineren megjelent elemzésében Nagy Márton.

Az Eurostat nemrégiben terjedelmes anyagban értékelte az unió öt év alatt mutatott teljesítményét: eszerint 17 célból három esetében jelentős fejlődést történt, további tíz cél terén közepes mértékű az előrelépés, két célkitűzés esetében pedig távolabb kerültünk a teljesítésüktől.

A három leginkább fejlődő cél a „béke, igazság és erős intézmények”, a „szegénység felszámolása”, és a „jó egészség és jólét” volt – ehhez ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy utóbbi kettő cél esetében a statisztikák még csak a Covid előtti időszakra vonatkoznak.

Visszalépés uniós szinten a fenntartható földhasználat, valamint a megfizethető, tiszta energia terén történt.

Magyarország a legtöbb célt az uniós átlag szintjén vagy kicsivel alatta teljesítette. Ez alól az egyetlen pozitív kivétel az egyenlőtlenségek csökkentése terén mutatkozik, mely cél esetében Magyarország 22 százalékkal teljesíti túl az uniós mezőnyt – igaz, az elmúlt öt év adatai alapján hazánk távolodó tendenciát mutat ezen cél elérésétől.

A legnagyobb lemaradásunk az EU-átlaghoz képest a nemek közti egyenlőség terén van, ráadásul itt is a céllal ellentétes tendenciák figyelhetők meg.

A fentiek mellett Magyarország a megfizethető és tiszta energia, valamint a minőségi oktatás terén is távolabb került a célok teljesítésétől.

Ugyanakkor az Eurostat ábráinak tanúsága szerint hazánk kifejezetten nagy lépésekkel halad a szegénység felszámolása felé. Emellett a fenntartható városok és közösségek, valamint a jó egészség és jólét eléréséhez is jó úton haladunk. Emellett további 7 cél esetében sikerült valamilyen mértékű előrelépést felmutatni az utóbbi öt év folyamán. 

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: mandiner.hu
Vissza
Hírfolyam