2022. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Akár már 2040-re elérhető közelségbe kerülhet a klímasemlegesség?

A klímaváltozás megfékezése érdekében bevethető technológiai megoldásokkal foglalkozó RethinkX nevű agytröszt friss tanulmánya szerint az élelmiszer-ellátásban, valamint a szállítási és az energiaszektorban végrehajtható fejlesztésekkel 15 éven belül 90 százalékkal lehetne mérsékelni az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Az emberiség hosszú távú boldogulása szempontjából meghatározó eredményt a szervezet elemzése szerint nagyrészt nyolc, már ma is létező technológia alkalmazásával el lehetne érni, amennyiben a kormányok és a tömegek hajlandóak lennének bevállalni az ezzel járó áldozatot – ismertette a Greendex oldalán Major András fenntarthatósági szakújságíró.

A szóban forgó megoldások között a megújulóenergia-technológiák, valamint az elektromos és önvezető járművek mellett szerepel például az úgynevezett precíziós erjesztés vagy a sejtszintű mezőgazdaság is, amelyek szintetikus és nagyságrendekkel olcsóbb, kisebb karbonlábnyomú alternatívát kínálnak a jelenlegi, karbonintenzív állattenyésztés kiváltására.

Az új technológiák elterjedése már elkezdődött, térhódításuk elkerülhetetlen. A nagy kérdés az, hogy ez milyen gyorsan történik meg

– állítja a RethinkX tanulmánya. Az elemzők megítélése szerint ez nagyrészt a politikai döntéshozóktól, a gyors cselekvésre való hajlandóságuktól és az ezzel erősen összefüggő, kulcsfontosságú társadalmi döntésektől függ. De a piaci erőknek is domináns szerepet kell játszaniuk a dekarbonizációban. A RethinkX ugyanakkor a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) véleményével szemben úgy véli, hogy a szükséges technológiák vagy már ma is versenyképesek és elérhetők a kereskedelmi forgalomban, vagy a megfelelő döntésekkel 2025 előtt bevezethetők a piacra. 

A szervezet szerint a klímaváltozás elleni küzdelem legnagyobb gátját a gondolkodásmódunk jelenti. Az ember ugyanis szerintük hajlamos a változásokra lineáris, egyenletes folyamatokként gondolni, figyelmen kívül hagyva a természetes és a mesterséges rendszerekben tapasztalható nem lineáris jelleget.

Pedig a történelem egyértelműen azt mutatja, hogy a technológiai stabilitás hosszú időszakait hirtelen, rendszerszintű átalakulások követhetik, amelyek nemritkán gyors gazdasági, társadalmi változásokat is kiváltanak.

A szakértők szerint a linearitás szemléleten alapuló előrejelzések – amellett, hogy magát a klímaváltozás jelentette fenyegetést is alulbecsülik – a technológiában rejlő lehetőséget is kisebbnek mutatják be a valóságosnál.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam