2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Országokat népteleníthet el a klímaváltozás

Az állatvilágot főként Ausztráliában, Dél-Afrikában, illetve az Amazonas mentén érinti érzékenyen a klímaváltozás, de a bolygónak több olyan területe van, amely a klíma átalakulása nyomán az emberiség számára is élhetetlenné válhat.

A tengerszint megemelkedése, a termőföldek elsivatagosodása, a földművelést ellehetetlenítő folyamatos szárazság és az extrém időjárási események sorozata is emberek tömegeit kényszerítheti a világ különböző tájain otthonuk elhagyására – mutat rá az Euronews összeállítása nyomán a Liner.

  • Ha minden a jelenlegi tendenciák szerint alakul, akkor 2050-re elnéptelenedhetnek a manapság kedvelt turisztikai célpontnak számító Maldív-szigetek. Mivel a korallszigetek jelentős része csupán harminc centiméterrel fekszik a tenger szintje fölött, már a legkisebb vízszintemelkedésnek is katasztrofális következményei lehetnek. A jövőbeni áradások miatt több tízezren költöztek át Hulhumaléra, ami egy mesterséges sziget a térségben.
  • Az Arab-öböl országaiban a magas páratartalom és az állandó kánikula miatt szenvednek a lakosok. A tartósan 60 fok fölötti hőmérsékletet 10 percnél tovább az emberek nem tudják elviselni. Az átlagos nyári hőmérsékletek pedig az Egyesült Arab Emírségek sivatagos részein már most 50 fok köré eshetnek, esőt pedig csak a legritkább esetekben láthatnak a helyiek. Így a főváros, Abu Dhabi 2070-re a túlhevülés miatt lakhatatlanná válhat.
  • A Belső Elvándorlást Megfigyelő Központ vezető tanácsadója, Michelle Yonetani szerint a világ egyik legszegényebb, óriási aszályoktól és szárazságoktól sújtott országában, Szudánban, már öt éve is rendkívül rossz volt a helyzet, azóta pedig tovább romlott. „A szárazság súlyosbítja az elsivatagosodást, amely az északi régió szavannaövezetét érinti – így a terjeszkedő sivatagok miatt egész falvakat telepítenek ki.” Az afrikai államban a lakosság több mint 80 százaléka él mezőgazdaságból, és mivel képtelenné válnak az önfenntartásra, az egyetlen választásuk a kivándorlás.
Neked ajánljuk
A klímaváltozás súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában Az elmúlt 120 évben harmadával csökkent a fagyos napok száma Magyarországon Egy természetpunkalbum A Stellantis mostantól csak elektromos hajtással kínálja a kisbuszait és nagy autóit Óriási jéghalkolóniára bukkantak a Weddell-tengerben (videóval)
Tovább a forrásra: liner.hu
Vissza
Hírfolyam