2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szmogtoronnyal küzd a légszennyezés ellen Újdelhi

A 25 méter magas torony tetején 40 hatalmas ventilátor másodpercenként ezer köbméter levegőt pumpál filtereken át, amivel felére csökkentik az egészségre káros szálló por mennyiségét egy négyzet-kilométernyi körzetben.

Szmogtorony kezdte meg működését az indiai fővárosban azzal a céllal, hogy csökkentsék az évente több ezer ember idő előtti elhalálozását okozó légszennyezést.

A szálló por koncentrációja Újdelhi levegőjében rendszeresen hússzorosan lépi túl az egészséges értéket, különösen télen, amikor az indiai főváros mintegy 20 millió lakosát sűrű szürke füstköd fedi be.

 A szmogtorony „kísérleti jelleggel kezdte meg működését. Elemezzük az adatokat, és ha hatékonynak bizonyul, még több tornyot építünk Delhi-szerte”

– mondta Arvind Kezsrival főminiszter. A torony kétmillió dollárba került, és a projekt bírálói úgy vélik, hogy jelentős számú torony építése hatalmas mennyiségű közpénzt emészt fel, amelyet inkább a szmog forrásainak a felszámolására kellene fordítani.

Indiában van a világ 15 legpiszkosabb levegőjű városa közül 14 az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint. A The Lancet című tudományos folyóiratban 2020-ban megjelent tanulmány szerint 1,67 millió halálozás volt köthető a dél-ázsiai országban a légszennyezéshez 2019-ben, 17 500 Újdelhiben.

Sűrű szmog lepi Újdelhit 2021. január 19-én
Fotó: MTI/EPA/Haris Tjagi

2018-ban a kínai Hszianban egy még magasabb, 60 méteres szmogtornyot állítottak működésbe, de az ottani kísérletet eddig nem terjesztették át más városokra.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam