2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre több magyart aggaszt a klíma állapota

A magyarok életében erőteljesen jelen van a klímaváltozás okán érzett szorongás, és egyéni szinten törekednek a klímalábnyomuk csökkentésére is – derült ki egy friss kutatásból.

Országos, reprezentatív kutatás készült azzal a céllal, hogy felderítse az emberek klímaváltozással kapcsolatos véleményét, vásárlási szokásait. A SIÓ-Eckes június 25–30. között, 1000 fő 15–69 év közötti, okostelefont használó megkérdezésével készült kutatása arra is rámutatott, hogyan gondolkodnak a megkérdezettek a klímasemlegességről, mit várnak el ezzel kapcsolatban a gazdasági szereplőktől, és egyéni szinten hogyan tesznek az éghajlatváltozás ellen – ismertette a 24.hu.

A válaszok tanúsága szerint a klímaváltozás miatti aggódás erőteljesen jelen van a magyarok életében:

a válaszadók 92%-a komoly problémának tartja a globális éghajlatváltozást, és minden hatodik megkérdezett kifejezetten szorong is miatta.

Az egyén szintjén is megmutatkozik a téma iránti fogékonyság: a megkérdezettek 78%-a szelektíven gyűjti a hulladékot, 67% takarékoskodik az energiával és a vízzel, a válaszadók fele pedig tudatosan választja a közösségi, gyalogos vagy kerékpárral történő közlekedést az éghajlatváltozás elleni küzdelem jegyében. Mindössze 2% nyilatkozott úgy, hogy nem tesz semmit a klímaváltozás visszaszorításáért.

A reprezentatív felmérés arra is rámutatott, hogy az emberek nagy része akár többet is hajlandó költeni az ökobarát csomagolásra, és nyolcvan százalékuk előnyben részesíti a klímasemlegesen működő cégek termékeit, szolgáltatásait – különösen, ha a környezettudatosság nem drágítja meg a termékeket. A válaszadók 83%-a munkavállalóként is a fenntarthatóan működő cégeket találja vonzóbbnak.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam