2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ezek a zöld ötletek valósulhatnak meg Budapesten

2020 októberében kezdődött Budapest első fővárosi szintű részvételi költségvetése, amelyben a Fővárosi Önkormányzat 1 milliárd forintot szán a budapestiek ötleteinek megvalósítására. A beküldött közel 700 ötletből 53 ötlet került szavazólistára, amelyből a július 31-ig beérkezett 13 3​44 szavazat alapján 15-öt valósít meg a főváros. 

Az első részvételi költségvetés részletes betekintést engedett a budapestiek igényeibe és elvárásaiba, ezért a programot folyamatos jelleggel valósítja meg ezután is a Főpolgármesteri Hivatal az elkülönített költségvetési forrás felhasználásával – olvasható a Fővárosi Önkormányzat közleményében.

Az ötletek céljuk, tematikájuk szerint három kategóriában versenyeztek.

A Zöld Budapest kategóriában a főváros zöldfelületeinek bővítését, fejlesztését, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást, a környezeti fenntarthatóságot széles értelemben elősegítő ötletekkel lehetett pályázni.

A Gondoskodó Budapest kategóriában a társadalmi szolidaritást elősegítő vagy közösségfejlesztő; az Egész Budapest kategóriában pedig az egész fővárost (de legalább 3 kerület lakosságát) érintő ötleteket vártak.

Fotó: budapest.hu

​A legtöbb szavazat a Gondoskodó Budapest kategóriában szereplő „Üres lakások felújítása és bérbeadása hajléktalansággal küzdőknek” elnevezésű ötletre érkezett, amely arra irányult, hogy a rendelkezésre álló 50 millió forintból civil szervezeti segítséggel önkormányzati tulajdonban álló lakások újuljanak meg az érintettek bevonásával, majd számukra történő bérbeadással. 

A Zöld Budapest kategória első helyezett ötlete a Városi Erdők címet viseli, célja, hogy főleg pesti, fásítatlan erdő besorolású területekre telepítsünk városi kiserdőket nem használt, például rozsdaövezeti telkeken, 3 év gondozással.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: budapest.hu
Vissza
Hírfolyam