2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy melegedő klímára még erőteljesebben hathatnak a vulkánok

Kevés erő van a Földön, ami erőteljesebb, mint egy nagy vulkánkitörés. Amikor legnagyobb erejükben vannak, a vulkánok több millió tonna részecskét dobnak be az atmoszférába, melyek blokkolják a Napot, ami képes lehűteni a Földet majdnem 5 évig, veszélyeztetve a gabonát, és nyár nélküli éveket idézve elő.

A kutatások egyre világosabban jelzik, hogy az ember okozta klímaváltozás ezeket a monumentális erőket is képes megváltoztatni. A csökkenő jégtakaró gyakoribb kitöréseket indít be a sarkokhoz. Egy frissen megjelent tanulmány szerint pedig a bolygónk klímájának melegedésével a vulkánok hűtő hatása erőteljesebb lehet – számolt be a sciencemag.org alapján az Origo.

A Nature Communicationsben megjelent új tanulmányban Thomas Aubry, a Cambridge Egyetem geofizikusa és kollégái az idealizált vulkánok számítógépes szimulációit egy globális klímamodellel kombinálták. Történelmi és jövőbeli éghajlati viszonyok között vizsgálták a közepes méretű és nagy vulkánkitörésekből felszabaduló részecskék mozgását.

Eredményeik alapján rendszerint minden évben csak egy vagy két középméretű vulkáni kitörés lő keresztül a troposzférán és éri el a sztratoszférát, a nyugodt, száraz zónát. Ahogy a reflektív részecskék szétterjednek a sztratoszférában, kis globális hűlést okoznak. De ha a légkör felmelegedésével a troposzféra is melegszik, a magassága kiterjed – ez pedig elérhetetlenné teszi a sztratoszférát a kisebb kitörések számára.

Más a helyzet az igazán erőteljes vulkánokkal: ezek a legvészjóslóbb, 6 fokos globális felmelegedési forgatókönyvek mellett 1,5 kilométeresre duzzadó troposzférán is képesek áthatolni: sőt, gázaik magasabbra érnek el és gyorsabban utaznak, mint a jelenlegi klímában, ami 15 százalékkal fokozza hűtő hatásukat.

Ahogy az üvegházgázok a Föld felszínéhez közel csapdába ejtik a hőt, a sztratoszféra hűlni kezd, ami fokozza a levegő áramlását. Ennek hatására felmelegedés esetén a vulkáni részecskéknek körülbelül 1,5 kilométerrel magasabbra utazhatnak, mint korábban. Ráadásul, a melegedés gyorsítani fogja a sztratoszféra eredeti szélmintázatát, így a reflektív vulkanikus részecskék gyorsabban terjednek, ami akadályozza, hogy rosszabb fényvisszaverő képességű, nagyobb részecskékké álljanak össze.

„Azt remélem, hogy sosem melegítjük fel annyira a klímát, hogy az hatással legyen a vulkánokra” – mondja Aubry, aki szerint a tanulmány több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol. Nehéz ugyanis megmondani, hogy a klíma átalakulásával a nagy vulkánok hűtő hatásának fokozódása, vagy a kisebb vulkánok hűtő hatásának csökkenése járna jelentősebb hatással – ő az előbbit tartja valószínűnek.

A Pinatubo vulkán 1991-es kitörése átmenetileg fél fokkal csökkentette a globális átlaghőmérsékletet Fotó: Kentucky National Guard Public Affairs Office/flickr.com/cc by
Neked ajánljuk
Idén már csaknem 890 ezer hektárnyi erdő és sztyeppe égett le Mongóliában Ecuadortól Nigériáig, Kínától az Egyesült Államokig harcoltak a környezet megóvásáért az idei „zöld Nobel-díjasok” A felhagyott vasútvonalak segítségével érhetjük el a természetvédelmi céljainkat Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam