2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jobban aggasztanak minket a klímaváltozás következményei, mint a járványok

Legalábbis a DUE Médiacsoport nem reprezentatív online felmérése szerint. Az 1186 megkérdezett internethasználó 40 százaléka a klímaválságot találta ijesztőbbnek, de elég sokan, a válaszadók 37 százaléka mindkét fenyegetést jelentősnek találja.

A klímaválságtól jobban félnek a 14–25 év közöttiek (58 százalék), a 60 felettiek 49 százaléka viszont mindkettő fenyegetéstől egyformán tart. A válaszolók 44 százaléka úgy véli, hogy a globális felmelegedésnek köze van a Covid–19-hez hasonló járványok kialakulásához – ismertette a Piac és Profit.

Az elemzésből kiderült, hogy a válaszadók többsége tisztában van azzal, mit tehetne a zöldebb életmódért, de kevesen hajlandóak valóban változtatni. A legtöbben a gyalogos, kerékpáros közlekedés arányának növelését említették, de a ruhavásárlások visszaszorítását, az utazások csökkentését és az otthoni munkavégzést is sokan az egyéni cselekvés lehetséges módjának tartják.

Ugyanakkor ez a tudás inkább csak elmélet marad: bár a 14–25 évesek 74 százaléka állítja, hogy a kevesebb utazás jót tenne, csak 13 százalék mondana le a repülésről – ahogy a távolról szállított egzotikus gyümölcsök fogyasztásához is ők ragaszkodnak leginkább.

Minden 10. válaszoló kész felhagyni a húsevéssel, sőt, a budapestiek 15 százalékban hagynák el a húst. De amit a legkevesebben lennének hajlandók nélkülözni, az az autóhasználat: 100-ból csak négyen mondanának le róla.

A klímavédelemmel kapcsolatban ugyanakkor a válaszadók nem igazán optimisták: csak a megkérdezettek 11 százaléka gondolja, hogy képesek leszünk megakadályozni, hogy az évszázad végére 1,5 Celsius-foknál nagyobb mértékű legyen a globális felmelegedés, 62 százalék pedig egyértelműen úgy gondolja, hogy erre nincs esély.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam