2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás hatására gyengébb El Niño és La Niña időjárási ciklusokra számíthatunk

Az általában El Niño-Déli Oszcilláció (ENSO) néven emlegetett időjárási jelenség legalább az elmúlt 11 ezer évben nagyobb megszakítások nélkül fennállt.

Az El Niño befolyásolja a globális éghajlatot, és megzavarja a szokásos időjárási mintákat, ami ennek következtében egyes helyeken intenzív viharokhoz, máshol pedig szárazsághoz vezethet. A mezőgazdaságtól és halászattól függő fejlődő országokat, különösen a Csendes-óceánnal határos országokat érinti általában a leginkább. A Nature Climate Change című folyóiratban közzétett új tanulmányból az derült ki, hogy ez megváltozhat – számolt be az Independent nyomán a Greendex.

Egy nemzetközi kutatócsoport Dél-Korea egyik leggyorsabb szuperszámítógépének, az Alephnek a segítségével globális éghajlati modellszimulációkat végzett, hogy valósághűen szimulálja a légkörben a trópusi ciklonokat és a trópusi instabilitási hullámokat, amelyek alapvető szerepet játszanak az El Niño és La Niña események kialakulásában és megszűnésében.

A számítógépes szimulációk eredménye szerint egyértelmű, hogy a növekvő CO2-koncentráció gyengíti az ENSO hőmérsékleti ciklusának intenzitását: a jövőbeni El Niño események gyorsabban veszíthetnek hőt a légkörbe a vízgőz elpárolgása miatt, amely hajlamos lehűteni az óceánt.

Az ENSO-rendszerben a pozitív és negatív visszacsatolások között egyfajta kötélhúzás zajlik, amely melegebb éghajlat esetén a negatív oldalra billen. Ez azt jelenti, hogy a jövőbeni El Niño és La Niña események már nem tudják kifejteni teljes amplitúdójukat – mondta prof. Malte Stuecker, a tanulmány társszerzője.

Az 1983-as El Niño hatására kialakult szélsőséges vízfelszíni hőmérsékletek a Csendes-óceánon Fotó: Maulucioni/Wikimedia Commons/cc by

Bár az új tanulmány szerint az ember okozta felmelegedéssel valószínűleg gyengülni fognak az egyenlítői Csendes-óceán keleti részén a hőmérséklet évenkénti ingadozásai, az El Niñóval és a La Niñával összefüggő csapadékszélsőségek megfelelő változásai tovább fognak növekedni a melegebb éghajlaton felerősödő hidrológiai ciklus miatt.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam