2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lassan az a kérdés, hol nincsenek jelen az egészségkárosító „örökvegyületek”

Az eddigi kutatások alapján úgy tudtuk, hogy a nagy stabilitásukról és a természetben, illetve az élő szervezetekben is tapasztalható felhalmozódásukról hirhedt PFA-k  elsősorban a víz és az élelmiszerek közvetítésével kerülnek az emberi testbe. Egy friss vizsgálat szerint azonban a beltéri helyiségek levegőjében is kimutathatók.

Az Environmental Science & Technology Letters folyóiratban megjelent tanulmány a Rhoda Island-i Egyetemen készült. A kutatók a mennyezetre rögzített mintavevő lemezek segítségével vizsgálták meg iskolai és óvodai termek, irodák, egyetemi laboratóriumok, raktárak és PFA-val kezelt szőnyegeket árusító üzletek levegőjét.

A gyakran örökvegyületként aposztrofált, elsősorban textíliák felületkezelésére használt anyagok gyakorlatilag valamennyi helyiségben jelen voltak.

A kutatók szerint az óvodában ez elsősorban a viszonylag régi szőnyegeknek volt köszönhető. Vizsgálataik alapján a víz és az élelmiszerek mellett a beltéri levegő, illetve a por is meghatározó forrása lehet a szervezetünkbe kerülő PFA-vegyületeknek – húzta alá a tanulmány egyik vezető szerzője, Rainer Lohmann.

A szőnyegek esetében a PFA-t kosztaszító tulajdonsága miatt alkalmazzák Fotó: pexels.com

Ahogy arról az amerikai kozmetikumok érintettségét igazoló vizsgálatról írva is rámutattunk, a PFA-kat számos egyészségügyi kockázattal, köztük daganatos megbetegedésekkel és meddőséggel is összefüggésbe hozták már. A problémás vegyületek szabályozása az Európai Unióban is napirenden van.

A friss tanulmány egyik társszerzője, Tom Bruton aláhúzta: „ameddig ezek az anyagok termékek előállítására használhatók, PFA-kat fogunk enni, inni és lélegezni”.

Neked ajánljuk
Fulladoznak a műanyagszeméttől a szárazföldi és édesvízi állatok Ázsiában Fizessenek többet a városi terepjárósok, mondja egy német polgármester Új akciótervvel küzd a műanyagszennyezés ellen Kína Az afganisztáni kivonulás után a klímavédelemre és a világjárványra fókuszálna Joe Biden A dinók hosszú farka mégsem csak a fejük súlyát volt hivatott ellensúlyozni
Tovább a forrásra: phys.org
Vissza
Hírfolyam