2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az elmúlt 50 évben ötszörösére nőtt a klímaváltozással összefüggő természeti katasztrófák száma

Az elmúlt fél évszázad során a klímaváltozás okozta természeti katasztrófák –  viharok, árvizek, hőhullámok – hétszer több kárt okoztak, mint az 1970-es években, de kevesebb emberéletet követeltek – jelentette be szerdán a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

Az 1970–80-as években átlag 170 ember halt meg naponta természeti katasztrófákban, ez 2010-re napi negyvenre csökkent a WMO Atlas jelentése szerint, amely az elmúlt 50 év több mint 11 ezer természeti katasztrófáját vizsgálta. A földrengések és a vulkánkitörések áldozatait, anyagi kárait nem vették figyelembe a jelentésben.

„Az Atlas a szélsőséges jelenségek okozta természeti csapások legátfogóbb vizsgálata a halálos áldozatokról és a gazdasági veszteségekről 1979–2019 között” – közölte a szervezet.

„A jó hír az, hogy csökkenteni tudtuk az áldozatok számát, miközben egyre több természeti katasztrófa – hőhullámok, áradások, szárazság és különösen intenzív trópusi viharok, mint az Ida hurrikán – sújtott világszerte”

– hangoztatta Petteri Taalas, a világszervezet főtitkára szerdai sajtótájékoztatóján. Miközben az 1970-es években több mint 55 ezren haltak meg természeti katasztrófákban, az utóbbi évtizedben a halálos áldozatok száma 18 500 volt.

„A rossz hír, hogy a gazdasági károk gyorsan növekednek, és ez a növekedés valószínűleg folytatódni fog. Egyre több időjárási szélsőséget fogunk látni a klímaváltozás miatt, és az időjárás ezen negatív folyamatai a következő évtizedekben folytatódni fognak” – tette hozzá a főtitkár.

Kidőlt villanyoszlopok Metairie-ben 2021. augusztus 30-án, miután az Ida hurrikán végigsöpört Louisiana államon
Fotó: MTI/AP/Steve Helber

Az 1970-es években évente átlag 711 természeti katasztrófát jegyeztek fel, 2000 és 2009 között évi 3536-ot, 2010–19 között 3165-öt a jelentés szerint, amely a Belgiumban lévő természetikatasztrófa-kutatóközpont adatait használta.

Az elmúlt 50 évben a legtöbb halálos áldozatot a fejlődő országokban követelték a természeti csapások, a feljegyezett kétmillió áldozat mintegy 90 százalékát. A gazdasági károk mintegy 60 százaléka azonban a fejlett országokban jelentkezett. Az 1970-es években a természeti csapások évente mintegy 175 millió dollár kárt okoztak világszerte, ez a 2010-es évekre évi 1,38 milliárd dollárra nőtt.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam