2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megkezdődött a bioszféra helyreállítását célzó keretrendszer kidolgozása

A természetes életközösségek és élőhelyek, az élelmezésünket biztosító termőföld helyreállítása a kulcsa a sikeres klímavédelemnek és a biodiverzítás megóvásának – hangsúlyozta Ibrahim Thiaw, az ENSZ szárazföldekkel foglalkozó tanácsadója a Biológiai Sokféleség Egyezmény októberben esedékes, 15. találkozójának előkészítésére szolgáló Biodiverzitás PreCOP alkalmából.

Augusztus 23-a és szeptember 3-a között, Kolumbiában számos ország és a természetvédelem meghatározó szereplői vettek részt a konferencián, amelynek célja egy hatékony és ambiciózus globális biodiverzitás-keretrendszer megalkotása volt (post-2020 Global Biodiversity Framework) – ismertette a Forbes.

Integrált megközelítésre és bátor fellépésre van szükség, hogy a természetben bekövetkezett veszteségeket az elkövetkező évtized során helyreállíthassuk

– hangsúlyozta az eseményhez kapcsolódó magas szintű találkozón Kolumbia elnöke, Iván Duque Márquez.

A konferencián részt vevő országok és a biodiverzitás területéhez kapcsolódó egyéb szereplők a tapasztalatcsere és a cselekvés mellett való elköteleződésük hangsúlyozása mellett aláhúzták, hogy a biodiverzitás megóvásával és helyreállításával kapcsolatos célokat és intézkedéseket a jövőben átláthatóbbá és nyomon követhetőbbé kell tenni.

A keretrendszer kidolgozásával foglalkozó munkacsoport nyilvánosságra hozta a várhatóan 2020-ra elfogadásra kerülő dokumentum első tervezetét. Ebben egyebek mellett javaslatot tettek a vizek szennyezésében, a talajok állapotának leromlásában és a tengeri élővilág visszaszorulásában is kulcsszerepet játszó műtrágyák visszaszorítására, illetve a biodiverzitás megóvására szánt források legkevesebb évi 200 milliárd dollárra történő megemelésére. 

Az elkövetkező hónapok során a 2050-re kitűzött, „Harmóniában a természettel” jelszóban megragadható célkitűzés teljesítését megalapozó javalat számos további magas szintű találkozó témája lesz majd, természetesen az októberben, a kínai Kunmigban megrendezésre kerülő ENSZ-csúcstalálkozón (COP15) is.

Neked ajánljuk
Ecuadortól Nigériáig, Kínától az Egyesült Államokig harcoltak a környezet megóvásáért az idei „zöld Nobel-díjasok” Ahogy a zenének, úgy a folyók vizének is szabadon kellene áramlania A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában A siker titka vidéken, 18. rész – Dunaszigeti zöldségközösség (videó)
Tovább a forrásra: forbes.com
Vissza
Hírfolyam